Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
efdee
Artikelen: 0
Berichten: 691
Lid geworden op: za 28 mei 2016, 16:22

Komeet Atlas

De kern van de komeet Atlas lijkt in meerdere brokken uiteen gevallen te zijn.
Men is teleurgesteld, dat 'het spektakel' achterwege zou blijven.
Maar meerdere koppen betekent een groter oppervlak,
dus meer verdamping, dus meer staart te verwachten.
Ik heb dus nog hoop op spektakel.
Zie ik dat verkeerd?
(Binnenkort komt het experimentele bewijs.)
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.414
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: Komeet Atlas

Dat zie je inderdaad verkeerd. Er zijn wel vaker kometen uiteen gevallen (de meeste waren sowieso niet erg helder) en geen van die kometen werd alsnog een spektakel.

Het totale oppervlak wordt wel (iets) groter maar ook het kijkveld. En dat betekent dan niet dat het dan ook helderder wordt. Meerdere lichtpunten met een kleine ruimte er tussen zijn niet helderder dan één groot oorspronkelijk punt. Als je b.v. twee sterren hebt die zo dicht bij elkaar staan dat het één punt lijkt dan is de gezamenlijke helderheid namelijk gelijk aan: m2 - 2,5 log [inv log 0,4(m2-m1)+1]. (Magnitude's mogen dus niet gewoon opgeteld worden). Dat geldt dus ook voor de losse stukken van deze komeet. En hoe verder die stukken van elkaar staan hoe minder ze opvallen omdat het licht uitgespreid wordt over een groter gebied.

De totale verdamping kan (en zal) toenemen maar dat betekent ook dat de kleinere brokstukken sneller kleiner worden en dus sneller minder helderder. Die kleinere brokken zijn individueel al veel zwakker dan het grootste brok en op 31 mei bereikt de komeet het perihelion maar dan zal er van die kleinere brokken waarschijnlijk niets over zijn. (Op 23 mei staat de komeet het dichts bij de Aarde). Dus enerzijds zou de komeet helderder moeten worden omdat hij de zon / Aarde nadert maar tegelijkertijd neemt de verdamping toe door de hitte van de zon en zullen die kleinere brokken waarschijnlijk voortijdig verdwenen zijn nog voordat ze iets te betekenen hebben qua helderheid. (De kleinste brokken waarvan er in totaal 30 zijn geteld zijn niet groter dan een huis.)
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.414
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: Komeet Atlas

En in hoeverre het totale te verdampen oppervlak groter wordt hangt af van hoe het brokstuk afbrak. Breekt er een stuk uit een oppervlak dan is de som groter, maar niet als een min of meer bolvormig stuk doormidden breekt zodat je twee halve bolvormen hebt. Dan is het oppervlak per stuk iets minder dan van de hele bol.
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Komeet Atlas

Hoeveel kleiner is het grootste blok vergeleken met de komeet voor deze opbrak?
Bladerunner
Artikelen: 0
Berichten: 1.414
Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 14:55

Re: Komeet Atlas

Op foto's genomen door de Hubble Space Telescope zie je op de eerste genomen na het opbreken 2 ongeveer even grote stukken en verscheidene kleinere. Dus die twee grootste stukken zullen ergens rond de 35 of 40% zijn van voor het opbreken. De rest zijn dus de kleinere stukken. Maar op de volgende foto slechts drie dagen later genomen is één van die twee grotere stukken al een stuk minder helder:

https://www.nasa.gov/feature/goddard/20 ... zen-pieces
efdee
Artikelen: 0
Berichten: 691
Lid geworden op: za 28 mei 2016, 16:22

Re: Komeet Atlas

Jammer. Ik graag nog eens een 'onheilsvoorspeller' willen zien.

Terug naar “Sterrenkunde en Ruimtevaart”