???
Die lijken liggen toch geen heel weekend te stinken in hun bed hoop ik.
Heb gelijkaardige lichte schommelingen ook al bij andere landen gezien dus het is inderdaad niet iets specifiek in de vs.
Nee, maar ik kan me voorstellen dat ze in een ziekenhuis in deze periode geen tijd hebben om in het weekend hun administratie bij te werken. Die gevallen worden dus op maandag gemeld en dan ook bij maandag geteld.
De dag van vaststellen overlijden wordt toch mee gemeld door het ziekenhuis?
Moest die uitleg van geen tijd hebben kloppen dan zou een groot deel van deze virusoverledenen op hun grafzerk of gedenkplaatje een feitelijk foute datum hebben.
Het lijkt me dan nog een waarschijnlijker uitleg dat het de dataverzamelaars van worldometers zijn die in het weekend iets anders doen.
Je kunt er van alles achter zoeken, maar een feit is dat veel overlijdens van het weekend bij maandag worden geteld. Dat wordt er in het NOS journaal ook altijd bij gezegd. In Nederland worden die gegevens verzameld door het RIVM, en daar zal worldometers ze ook vandaan hebben.
De verklaring van overlijden wordt natuurlijk meteen opgemaakt. Dit is niet het zelfde als het doorgeven van een bevestigd covid slachtoffer aan de betreffende instantie (zoals RIVM), dat loopt een dag achter en in het weekeind meer.
De grafiek beschrijft niet op welke de personen zijn overleden, maar per dag het aantal doorgegeven sterfgevallen. Dat zijn twee verschillende dingen.
Zoals altijd met statistieken, als je er conclusies aan wil verbinden moet je heel goed opletten wat de statistiek nu eigenlijk beschrijft. Want ook al lijkt het in eerste oogopslag simpel, kun je een totaal verkeerde conclusie trekken als je niet oplet.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -
Hoe ziet die communicatiestroom er eigenlijk uit?
Overlijdens doorgegeven aan lokale instantie, die moet dan toch quasi direct data updaten en ergens beschikbaar voor worldometers en wie nog?
Het gemiddelde "reporting delay" van de covid-sterftecijfers is groter dan je zou denken. De grafiek van het reporting delay in Zweden is een mooi overzicht (link). Gemiddeld een dag of 3-4, zo te zien, en een delay van meer dan een week komt best vaak voor. Zelden wordt sterfte zonder delay (<1 dag) gerapporteerd