Xilvo schreef: ↑zo 07 mar 2021, 13:21
Rhiannon schreef: ↑zo 07 mar 2021, 11:51
Men had een week van 8 dagen; de zevendaagse week werd pas rond 400 ingevoerd.
Interessant! Dat is nieuw voor mij.
Weet je ook waar de weeklengte, of het hele begrip week, zijn oorsprong heeft?
Zeven dagen is ongeveer een kwart van een maan-maand, dat is het enige astronomische verband dat ik kan bedenken.
De achtdaagse week was door de Romeinen overgenomen van de oude Etrusken, die een achtdaagse marktweek kenden die bekend stond als nundinum. De achtste dag was bij de Etrusken voor koninklijke audiënties en concilies met hun verschillende koningen en in Rome hadden op die dag de patriciërs rust. De vroegste vorm van de Romeinse kalender had 38 cycli van acht dagen van maart tot december, waarna een periode van 50 dagen volgde voor de onbenoemde wintermaanden (zoals ik in een eerdere post schreef).
Toen Rome een wereldmacht werd, kwam men in aanraking met de zevendaagse week zoals die gebruikt werd in andere landen rond de Middellandse Zee. Deze cyclus van zeven dagen (genoemd naar de zon, de maan en de vijf planeten die met het blote oog zichtbaar kunnen zijn: Mars, Mercurius, Saturnus, Venus en Jupiter) werd al vermeld in de oudste Indiase heilige geschriften (de Veda) waarvan de oudste delen op schrift zijn gesteld in een archaische vorm van het Sanskriet, waarschijnlijk rond 1500 v. Chr. De Veda is echter nog ouder, want voor die tijd werden ze al mondeling overgeleverd.
De Babyloniers namen deze zevendaagse week (zeven is immers een heilig getal in vele religies), net als de naamgeving van de dagen, over toen ze vanwege de veelvuldige ruilhandel met India contact kregen, evenals de verwijzing naar de godheden. Via deze zelfde handel is dit verspreid naar de andere volkeren rond de Middellandse Zee, waarbij de namen van de dagen met hun verwijzing naar de verschillende goden steeds hetzelfde bleven.
Er is wel eens geprobeerd om met de zevendaagse week te breken, bijv. de Republikeinse kalender die men tijdens de Franse Revolutie bedacht. Men wilde geen week die aan het scheppingsverhaal deed denken. Maar omdat het hier ging om een week van tien dagen, met alleen de tiende dag vrij, was het volk hier niet van gediend. Dit werd dus in 1802 afgeschaft. Ook Stalin heeft iets dergelijks geprobeerd, maar dan een vijfdaagse (later zesdaagse) werkweek. Dat is ook gauw afgeschaft.
Alleen Myanmar, in de Birmese versie van het Theravada-boeddhisme, kent een week van acht dagen. Woensdag is dan verdeeld in woensdag zelf (middernacht tot 12.00 uur) en Rahu (middag tot middernacht). Elke dag wordt geassocieerd met een kompasrichting, een planeet en een totemdier.
En dan is er nog China:
Hoewel men in het algemeen sinds 1912 de Gregoriaanse kalender gebruikt, kent men natuurlijk de eigen traditionele maankalender. Het Chinese Nieuwjaar (ook wel Lentefeest genoemd) wordt bepaald volgens de maankalender en begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Chinees Nieuwjaar kan dus niet voor 21 januari en niet na 20 februari plaatsvinden. Een paar weken geleden op 12 februari is het gevierd en we leven nu dus in het Jaar van de Os.
Het Chinese jaar kent 12 of 13 maanden van 29 dagen (kleine maanden) of 30 dagen (grote maanden). Zevenmaal (hier is het heilige getal zeven weer) in de negentien jaar wordt een extra dertiende (schrikkel)maand ingevoegd. Het begin van een maand wordt vastgesteld door waarneming, waarbij meestal wel een paar jaar vooruit gerekend wordt, maar de kalender is niet volledig vooruit te berekenen. De dagen en maanden hebben geen namen, maar zijn genummerd van 1 tot 7 (maandag is de eerste dag, dinsdag de tweede, enz.) en van 1 tot 12 (maand 1, maand 2, enz.). De schrikkelmaand is ongenummerd. De plaats ervan hangt af van de bewegingen van de zon door de tekens van de dierenriem. Een dag van vierentwintig uur wordt ingedeeld in twaalf keer twee uur. Een dag begint de avond van te voren om elf uur, dus om 23:00 uur in plaats van 24:00 uur.
Dan heb je natuurlijk nog de Joden, Moslims, Hindoes en Boeddhisten die elk hun eigen kalenders en dagen kennen, maar het zou te ver voeren om daar hier op in te gaan.