Nou ja .. ook wel. Maar met QM zit het m.i. toch wat anders. Uhmmmmmm. Bij relativiteit is het al vrij moeilijk om intuitief te begrijpen en volledig onmogelijk voor ons "3D werkende brein".
Bij kwantummechanica is dit nog veel meer zo. Bijvoorbeeld dat deeltjes, elektronen, zich tegelijkertijd op ieder mogelijke locatie in een orbitaal rondom een atoomkern bevindt. Dit volgt puur uit de wiskunde en er is geen mens die dit natuurkundig begrijpt noch begrijpen kan.
Maar vooral .. kwantummechanica heeft verschillende interpretaties. Copenhagen, many worlds, naja zie Wikipedia oid. Terwijl .. ze kunnen niet allemaal tegelijk waar zijn.
(Ik vind Ethan Siegel's artikels/werk vaak aangenaam om te lezen, maar hierover:
https://www.forbes.com/sites/chadorzel/ ... cs-matter/ )
En ook vaak verschillende wiskundige modellen die dezelfde uitkomsten geven, maar waarbij de onderliggende fysica verschillend is.
"Het rare is dat niemand de kwantumtheorie echt begrijpt. Het citaat dat in de volksmond wordt toegeschreven aan natuurkundige Richard Feynman wat waarschijnlijk apocrief is, maar nog steeds waar: als je denkt dat je de kwantummechanica begrijpt, dan is dat niet zo."
https://www.bbc.com/future/article/2013 ... tum-theory