HansH schreef: ↑vr 18 jun 2021, 22:24
Een zwart gat ontstaat als er meer massa binnen een bepaald volume zit dan een bepaalde grens. Nu zat bij de oerknal alle massa van het hele heelal in een punt. hoe kan het dan dat het niet een groot zwart gat was waaruit niets kon ontsnappen?
Blijkbaar mis ik iets basics.
1) Bij de oerknal zat niet alle energie "in een punt". Dat is namelijk een naïeve extrapolatie van het terugspoelen van de kosmologische film. Het is zoiets als een groeicurve van een baby/embryo erbij pakken, de tijd terugspoelen en concluderen dat zo'n embryo "vanuit een punt" is ontstaan. Dat is natuurlijk nonsens; we weten dat een embryo ontstaat vanuit de samensmelting van een zaadcel en een eicel. Wel, in de kosmologie weten we dat ontstaan niet; daarvoor heb je kwantumzwaartekracht nodig.
2) Zwaartekracht is niet alleen aantrekkend. In de Einsteinvergelijkingen (of, toegepast op de kosmologie: de Friedmannvergelijkingen) zit namelijk ook een zogenaamde kosmologische constante. Deze term kan, naar gelang het teken, zorgen voor een algemene aantrekking of afstoting tussen massa's. Je kunt het op z'n Newtoniaans vergelijken met een "veerconstante van de ruimte", die de neiging heeft om zelfs in de afwezigheid van andere vormen van massa en energie de ruimte te laten samentrekken of uitdijen. In ons huidige era noemen we deze kosmologische constante ook wel "donkere energie", maar de aard ervan weten we niet; dat vertelt de kosmologie niet. De term is daarmee dus een containerbegrip waar de algemene relativiteitstheorie ruimte voor biedt (op basis van de principes van de theorie is er geen enkele reden om de term weg te laten; de term hoort gewoon in de veldvergelijkingen).
Nu kun je de aanvankelijke uitdijing van het universum beschrijven met een nieuw scalair veld, het zogenaamde "inflationveld", dat "tijdens de oerknal" effectief dienst deed als kosmologische constante, waardoor de ruimte in dat allereerste begin enorm uitzette. Naast de gravitationele samentrekking van alle energie had je dus ook een gravitationele uitdijing t.g.v. dit inflatonveld. De precieze aard van dit veld is verder nog onduidelijk, net zoals de precieze aard van het Higgsveld decennialang onduidelijk is geweest (beide zijn overigens scalaire velden; daarom hebben mensen ook een connectie proberen te maken met het Higgsveld en dit inflatonveld).
Kortom: zwaartekracht kan in de alg.rel.theorie ook afstotend zijn waardoor het universum niet meteen "na de oerknal" weer instortte.
Zie ook mijn boek,
https://www.bol.com/nl/p/epsilon-uitgav ... oductTitle