Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Papatom
Artikelen: 0
Berichten: 208
Lid geworden op: wo 22 jul 2015, 21:53

DNA de ruimte in?

Hallo allemaal,

ik las in scientias dat ze DNA uit de "lucht" halen. Zou het ook kunnen dat dit DNA (of stukjes cel) ontsnapt aan de zwaartekracht van de aarde en ergens anders terecht komt. Als dit zo is kan het natuurlijk ook zo zijn dat het leven op aarde is ontstaan uit zo'n 'zaadje'. Wat is jullie mening?

https://scientias.nl/onderzoekers-plukk ... het-licht/
Gebruikersavatar
Marko
Artikelen: 0
Berichten: 10.611
Lid geworden op: vr 03 nov 2006, 23:08

Re: DNA de ruimte in?

De kans dat DNA een reis door de atmosfeer tot een hoogte waarbij het aan de zwaartekracht ontsnapt overleeft is nihil. Voor die tijd is het al uiteengevallen in kleinere fragmenten, onder andere door instraling van UV-licht. Los daarvan is de kans dat een DNA-molecuul aan de zwaartekracht ontsnapt ook verwaarloosbaar. Dat is voorbehouden aan de allerlichtste moleculen zoals waterstof.
Tenslotte, zelfs al zou een streng DNA op deze manier een andere wereld bereiken, dan is enkel DNA niet genoeg om leven te laten ontstaan of zelfs in stand te houden.

Er bestaan wel theorieën dat sommige simpelere bouwstenen (zoals de basen in DNA) samen met water via inslaande kometen op Aarde terecht zijn gekomen en dat de allereerste aanzet was tot het vormen van de moleculen die nodig zijn voor het ontstaan van leven. Maar daar was nog geen sprake van DNA, men gaat ervanuit dat de eerste vormen van leven op RNA waren gebaseerd.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum
Gebruikersavatar
irArjan
Artikelen: 0
Berichten: 389
Lid geworden op: vr 23 okt 2009, 13:04

Re: DNA de ruimte in?

De o-zo-prachtige wetenschappelijke term voor zo'n theorie is 'panspermia'. Maar het is wel een marginaal ondersteunde theory (hoe vertaal je 'fringe theory'? Eigenlijk is het een hypothese, nog geen theorie) ivm de redenen die Marko ook al noemt. Bovendien is het geen antwoord op de vraag hoe leven ontstaat, je verplaatst de vraag alleen naar een andere locatie in het universum.

Merk ook op dat de moleculen welke de bouwstenen van alles dat leeft zijn (de aminozuren) relatief makkelijk lijken te ontstaan onder de juiste condities (zie ook het Milller experiment).

Terug naar “Natuurkunde”