Overal waar "te" voor staat is niet goed, behalve bij tevreden en te bed.
Deze spreuk staat als en huis en heeft ook hier betrekking. Vet op zichzelf is een belangrijk en nuttig voedingsstof, waar je niet te veel maar ook niet te weinig van moet binnen krijgen.
het bestempelen van vet als gezond of ongezond wordt voornamelijk gedaan om aan te geven of het vet getransporteerd moet worden door voornamelijk LDL of HDL cholesterol. simpel gezegd de LDL wordt meer gemaakt met verzadigde vetten (harde fractie palm olie, dierlijk vet) en heeft een groter risico op het vormen van vernauwingen in de (slag)aders. HDL cholesterol kan de vet vernauwingen deels oplossen en wordt meer gemaakt met (meervoudig) onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloem olie en vette zee vis.
Moet je dus alleen heel mager vlees gaan eten? nee, wat dierlijk vet is ook nuttig voor ons want daarin zitten nutriënten opgelost als bijvoorbeeld vitamine D.
Het is dus zo, dat het belangrijk is om gevarieerd te eten en met mate.