Nesciyolo schreef: ↑za 29 apr 2023, 21:02
Bladerunner schreef: ↑za 29 apr 2023, 19:35
En omdat de overblijfselen op die hoogte plaatselijke verdichtingen van de dichtheid veroorzaken zijn deze deeltjes vatbaar voor de daar heersende zonnewind en geringe aantrekkingskracht en worden ze uiteindelijk weggeblazen. En dat is maar goed ook want want met tientallen miljoenen meteoren per dag zou de Aarde al lang in een dikke mantel van stof zijn verborgen (...)
Interessant verhaal.
Waarom is dat "goed"? Dat stof zou gewoon net als ander stof en zand rondwaaien totdat het ergens op aarde of in de zee een plekje vindt.
Je vergeet dat dit 'stof' op zeer grote hoogte zit, soms meer dan 100 km. Op die hoogte is de dichtheid van onze atmosfeer zo gering dat je eigenlijk niet meer van 'wind' of 'waaien' kunt spreken in de gebruikelijke zin. En omdat ook de aantrekkingskracht erg gering is valt dat stof niet zomaar naar beneden. Wat dan de overhand krijgt is de zonnewind afkomstig van de zon, de stralingsdruk dus. Die doet dat stof verder weg van de aarde bewegen. Alleen restanten van de grotere meteoren die dus dichter bij het oppervlak komen en vervolgens soms als meteoriet het oppervlak raken verspreiden zich in de atmosfeer maar dat gebeurd maar 5 tot 10 keer per jaar van de tientallen miljoenen die
per dag richting de Aarde komen.
Men schat dat momenteel ± 15.000 ton per jaar richting de Aarde komt. Let wel: dat betekend dus
niet dat alles ook het oppervlak bereikt. Maar dat is niet altijd 15.000 geweest. In de vroege dagen tijdens het ontstaan van het zonnestelsel was de activiteit van meteoren en ander ruimte puin vele malen groter. De Aarde is ±4,5 miljard jaar oud. Zouden al die resten van meteoren e.d. hoog rond de Aarde zijn blijven hangen dan ontving de Aarde nu beduidend minder zonlicht met alle gevolgen van dien. Daarom is het dus goed dat dit niet gebeurd is. De zon heeft ons 'straatje' dus schoongeveegd.