Ik heb geprobeerd infrarood licht waar te nemen via een zakspectroscoop die een tralie bevat en een smartphone.(1) Het blote oog ziet geen infrarood, maar de smartphone wel. De spectroscoop heeft geen golflengteschaal, maar misschien valt de golflengte te schatten m.b.v. lasers en leds. De golflengte van mijn rode laser is 650 nm, van de groene 532 nm. De golflengte van de infrarode led is 850 nm.
De afbeelding hieronder is een collage van foto's die laat zien in hoeverre dat lukt: aardig, maar de golflengteschaal komt niet goed uit. Ik heb de twee lasergolflengtes lineair geextrapoleerd naar 750 en 850 nm. De centrale golflengte van de led is officieel 850 nm, het lineair extrapoleren zit er dus een beetje naast. De foto heeft blijkbaar geen lineaire golflengteschaal bij grote beeldhoeken.
De golflengte van 750 nm is ongeveer de grens van zichtbaar licht. Dat is bij deze led relevant omdat zijn golflengte-bandbreedte net zo groot is dat hij ook een beetje zichtbaar rood licht uitzendt. Het is als zwak rood schijnsel zichtbaar met het blote oog.
Ik heb het ook uitgeprobeerd met een andere infrarode led, met golflengte 940 nm, maar daarvan verscheen in deze opstelling geen spectrum. In theorie had ik wel een spectrum verwacht, maar kennelijk is er een praktisch detail in het ontwerp van de spectroscoop waardoor dat buiten beeld valt.
Links de spleet, rechts het spectrum. Dat de spleet bij de vierde foto afgebeeld wordt als meerdere lijntjes naast elkaar komt door lens flare: de ontspiegelcoating van de cameralens werkt prima voor zichtbaar licht, maar slecht voor infrarood.
Dat de foto van een door een tralie gemaakt spectrum bij grote beeldhoeken geen lineaire golflengteschaal heeft blijkt mede uit deze testfoto van een stip op de muur van groen laserlicht, gezien door een tralie (100 lpm - lijnen per mm). Het beeldveld van de foto is 80°.