Een vraag die inzicht geeft hoe krachtig quantumcomputers zijn werd op het physicsforum gesteld:
https://www.physicsforums.com/threads/n ... e.1060581/
Hoeveel qubits nodig om het hele universum te simuleren. Het antwoord zou slechts 800 qubits zijn. IBM heeft al een 1000 qubit processor gemaakt. Het is eigenlijk wel een heftig idee dat je hele universum zou kunnen simuleren met zo weinig qubits op een enkele processor. Maar hoe komt men dan op 800 qubits De vragensteller komt uit op maar 615 qubits. Maar hij gaat uit van het aantal deeltjes en niet de interacties. Aantal deeltjes schat hij te hoog, er wordt uitgerekend hoeveel gebiedjes met de plancklengte oppervlaktes = 615. Wat nu?????
Het aantal van 800 qubits is eenvoudig te herleiden. Het bestaat uit het aantal deeltjes en het aantal interacties. Optellen 266 qubits_q + 531 interacties_1 = 797 qubits.
De details:
Aantal deeltjes in het universum Om het aantal qubits te bepalen dat nodig is om alle deeltjes in het universum te simuleren, moeten we eerst een inschatting maken van het totale aantal deeltjes in het universum. Een veelgebruikte schatting is dat het waarneembare universum ongeveer e vergelijking \( 10^(80) = 2^n\)
Dus n = 266
Aantal interacties
De eenvoudigste manier om het aantal mogelijke interacties tussen deze deeltjes te berekenen, is door het te modelleren als een combinatieprobleem, waarbij we uitrekenen hoeveel unieke paren we kunnen vormen uit de set deeltjes. Als elke interactie bestaat tussen twee deeltjes, dan is het aantal mogelijke interacties gegeven door de combinatieformule
Het berekenen van het exacte aantal interacties tussen alle deeltjes in het universum is een complexe vraag die niet direct te beantwoorden is vanwege de immense schaal van het universum en de enorme hoeveelheid deeltjes die het bevat. Echter, we kunnen wel een theoretische benadering geven om inzicht te krijgen in de grootte van dit aantal.
Om een schatting te maken, moeten we eerst overwegen hoeveel deeltjes er ongeveer in het waarneembare universum zijn. Een vaak geciteerd getal is ongeveer \(10^{80}\) deeltjes, voornamelijk protonen, neutronen en elektronen.
De eenvoudigste manier om het aantal mogelijke interacties tussen deze deeltjes te berekenen, is door het te modelleren als een combinatieprobleem, waarbij we uitrekenen hoeveel unieke paren we kunnen vormen uit de set deeltjes. Als elke interactie bestaat tussen twee deeltjes, dan is het aantal mogelijke interacties gegeven door de combinatieformule \(C(n, 2)\), waarbij \(n\) het aantal deeltjes is. De formule voor combinaties is:
\[
C(n, 2) = \frac{n!}{2!(n-2)!}
\]
waarbij \(n!\) staat voor \(n\) faculteit, de vermenigvuldiging van alle positieve gehele getallen tot en met \(n\).
Laten we deze formule toepassen met \(n = 10^{80}\), een schatting van het aantal deeltjes in het waarneembare universum.
\[
C(10^{80}, 2) = \frac{10^{80}!}{2!(10^{80}-2)!}
\]
We zullen deze berekening uitvoeren om een schatting te krijgen van het aantal mogelijke interacties.
Het aantal mogelijke interacties tussen alle deeltjes in het waarneembare universum wordt geschat op ongeveer \(5 \times 10^{159}\). Dit getal is onvoorstelbaar groot en illustreert de complexiteit en de immense schaal van het universum. Het geeft ook aan hoe ingewikkeld de fysieke interacties op kwantumschaal kunnen zijn, gezien het enorme aantal manieren waarop deeltjes met elkaar kunnen interageren.
Om het aantal qubits te berekenen dat nodig is om de mogelijke interacties tussen alle deeltjes in het waarneembare universum te representeren, gaan we uit van het aantal mogelijke interacties dat we eerder hebben berekend, namelijk \(5 \times 10^{159}\).
Het aantal qubits dat nodig is om een bepaald aantal toestanden te representeren, kan worden berekend met de formule \(n = \log_2(m)\), waarbij \(n\) het aantal qubits is en \(m\) het aantal te representeren toestanden. In dit geval is \(m = 5 \times 10^{159}\).
Laten we deze berekening uitvoeren.
Om de mogelijke interacties tussen alle deeltjes in het waarneembare universum te representeren, zouden ongeveer 531 qubits nodig zijn. Dit getal geeft een idee van de schaal waarop quantumcomputers informatie kunnen verwerken en representeren. Echter, in praktische zin, het representeren van elke mogelijke interactie tussen deeltjes in het universum op een quantumcomputer gaat ver voorbij de huidige en voorzienbare technologische mogelijkheden. Dit voorbeeld illustreert wel de potentieel enorme rekenkracht en het opslagvermogen van quantumcomputers vergeleken met klassieke computers.