er stond laatst in de krant dat mensen geschrokken waren door 2 f-16's die door de geluidsbarriere gingen en daarbij een harde knal achter laten. maar hoe kan die knal nou ontstaan.
bvd
Moderator: physicalattraction
Zijdelings. Doppler effect geeft inderdaad aan dat als een geluidsbron naar je toekomt, de geluidsgolven inelkaar worden gedrukt -> hogere toon. En van je af uitelkaar worden getrokken -> lagere toon.Heeft dat ook met het doppler effect te maken?
Hoe bedoel je beperkende factorTinustechniek schreef:Wat is eigenlijk de beperkende factor in de geluidssnelheid? (bij licht E=MC^2) Maar wat is het bij geluid?
En is het ook niet zo dat geluid zich in water sneller voortbeweegt dan in lucht? Dus het medium is van invloed. Maar hoe zat dat nou ook weer?
Tinustechniek schreef:Wat is eigenlijk de beperkende factor in de geluidssnelheid? (bij licht E=MC^2) Maar wat is het bij geluid?
En is het ook niet zo dat geluid zich in water sneller voortbeweegt dan in lucht? Dus het medium is van invloed. Maar hoe zat dat nou ook weer?
Aj ja, tuurlijk. Zo logisch als het maar zijn kan! Dank!De beperkende factor is de snelheid waarmee een trilling door een materiaal doorgegeven kan worden. Op een gegeven moment kunnen de atomen of moleculen gewoon niet veel dichter meer op elkaar zitten.
Eh? Is uit deze formule een "beperking" op de lichtsnelheid af te leiden?bij licht E=MC^2
Tinustechniek schreef:Aj ja, tuurlijk. Zo logisch als het maar zijn kan! Dank!
En nu we het er toch over hebben: Is het puur de dichtheid die er toe doet, of bijvoorbeeld ook de fase (vast/vloeibaar) of bijvoorbeeld de 'hardheid' van het medium?
Bijvoorbeeld:
-kwik (vloeibaar)
-diamant
-staal
Volgens mij hoor je 1 knal of de knal moet weerkaatst worden door een gebouw o.i.d., dan krijg je een echo. De knal wordt maar eenmalig opgewekt en zal daarna geleidelijk aan uitdoven door energieverlies.Einstein de Tweede schreef:Maar waarom hoor je eigenlijk een knal?
Een knal is toch heel kort, terwijl die moleculen door en door tegen elkaar botsen....ik verwachtte eigenlijk dat we de hele tijd door een hele harde knal zouden horen die de hele tijd aanhoudt.........
Maar horen we dan een knal of meerde knallen achter elkaar ?
Misschien een domme vraag, maar ik heb nooit een supersone knal gehoord.......!!!
Eh, nou je het zegt. Inderdaad niet nee, sorry...Eh? Is uit deze formule een "beperking" op de lichtsnelheid af te leiden?
De knal ontstaat doordat de geluisgolven, naar mate de snelheid van het vliegtuig in dit geval op loopt, steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Op een gegeven moment, als het vliegtuig op geluidsnelheid vliegt, liggen de amplitudes van de geluidsgolven niet meer heel dicht op elkaar maar zitten ze dus letterlijk op elkaar. De amplitudes vallen op dezelfde plek en versterken elkaar dus drastisch. Gevolg: -knal-Maar waarom hoor je eigenlijk een knal?