Commerciele bedrijven hebben vaak één doel, winst. Dat is ook de reden dat steeds meer bedrijven hun productie laten doen in de zo genaamde lage lonen landen, dit is nou eenmaal veel goedkoper.
Maar wat houdt dit nou precies in voor west Europese landen?
Wat je nu ziet is dat veel productiewerk naar goedkopere geïndustrialiseerde landen verhuisd, onlangs is nog een Phillips fabriek gestopt om die reden (toch?). Kortom, onze productie-economie wordt steeds zwakker omdat onze concurentiepositie steeds minder wordt. Landen die zichzelf onder de categorie 'lage lonen landen' kunnen beschouwen krijgen door de enorme vraag aan goederen nutuurlijk een economische impuls, dat zie je goed in China, Brazilie en Taiwan.
Het gevolg van een economische impuls is dat educatie voor veel meer mensen toegankelijk wordt, dat er meer hoger opgeleide mensen komen, dat er betere voorzieningen en infrastructuur gerealiseerd kan worden. Deze aspecten vormen een goede basis voor het vormen van een kennismaatschappij. Al deze aspecten, die nu al langzaam realiteit worden, zullen er vroeg of laat voor zorgen dat innovatie en ontwikkeling voor een relevant deel zullen verdwijnen naar deze nu, en tegen die tijd hoogswaarschijnlijk ook nog, 'goedkope' landen. Kortom, vroeg of laat zal de westerse wereld zijn nu al voor deels kwijtgeraakte productie-economie, en kennis-economie voor een nog groter deel kwijt raken. Dit zal voor veel landen een soort faillissement betekenen.
Uiteraard zijn er nog tal van aspecten die onze toekomstige economie in gevaar kunnen brengen. Te denken aan het opraken van aardolie, de vergrijsing, etc.
Wat is jullie idee over dit onderwerp? Zijn jullie voor vrije wereldhandel? Wat te doen om economische stabiliteit te garanderen?