Bevatten langere woorden meer informatie?
Bevat het woord 'hond' bijvoorbeeld meer informatie dan het woord 'dog'?
Of 'wetenschap' meer dan 'science', of 'lucht' meer dan 'air', of 'yes' meer dan 'ja'?
Toch wel bijzonder dat mensen echt denken dat atomen geen informatie bevatten.
Oke. Bevat het woord 'hond' meer informatie dan het woord 'kat'?Het aantal morfemen is belangrijk voor de informatie, maar die zijn taalafhankelijk, dus kun je Engels en Nederlands moeilijk vergelijken op dit gebied...
Hond=1 morfeem, kat=1 morfeem -> geen verschilBevat het woord 'hond' meer informatie dan het woord 'kat'?
En bevat het woord 'bekijken' meer informatie dan het woord 'eten'?
Uiteraard bevat een woord op zich niets, hetzelfde geld voor de morfemen. (Een woord > morfemen > lettertjes > lijntjes en vormpjes, of: woord > morfemen > klanken. ) Maar we geven deze gehelen een betekenis... Dus we mogen stellen dat woorden informatie (betekenis) bevatten. Een beetje gesimplificeerd, maar anders wordt dit een terminologische discussie.jdr schreef:Toch wel bijzonder dat mensen echt denken dat woorden informatie bevatten.
Een woord opzichzelf bevat hooguit wat atomen, veel meer zul je er toch echt niet in vinden.
Nee, dat mogen we niet stellen.ypsilon schreef:Uiteraard bevat een woord op zich niets, hetzelfde geld voor de morfemen. (Een woord > morfemen > lettertjes > lijntjes en vormpjes, of: woord > morfemen > klanken. ) Maar we geven deze gehelen een betekenis... Dus we mogen stellen dat woorden informatie (betekenis) bevatten.jdr schreef:Toch wel bijzonder dat mensen echt denken dat woorden informatie bevatten.
Een woord opzichzelf bevat hooguit wat atomen, veel meer zul je er toch echt niet in vinden.
Mee eens. Bijvoorbeeld HottentottententententoonstellingkaartjesverkoperslokettenraampjeovergordijnstikLangere woorden kunnen in potentie meer informatie bevatten. Maar in het algemeen kun je het aantal letters natuurlijk niet als informatiemaat gebruiken. Dat is tussen talen onderling al helemaal niet te vergelijken, want hoe meet je dan of "hond" meer of minder informatie bevat dan
Je hebt gelijk dat een woord, door associatie, bij de ene andere informatie zal oproepen dan bij de ander. Maar deze associaties horen niet bij de basisbetekenis van het woord, die voor iedereen min of meer gelijkend zal zijn.En dat maakt deze discussie zinloos, het woord 'hond' bestaande uit één morfeem, zal bij mij de procedure in gang stellen die mij de volgende informatie opleverd: 'stinken', 'dom', 'afhankelijk', 'voor de voeten lopen', 'haren', 'rotbeest'.
Voor jou zal het in andere informatie omgezet worden.