Als je vb 2 glazen platen op elkaar legt lijkt het precies of er een vloestof tussen zit. Dit fenomeen heb je ook bij VB 2 hoogglans doorschijnende folies.
Twee vlakke platen zijn nooit 100% vlak. De luchtfilm er tussen heeft dus een varierende dikte. Het licht dat er door schijnt heeft op bepaalde punten een zodanige dikte dat het in een reflectie een volle golflengte faseverschil veroorzaakt zodat een deel van het licht dat op het ene oppervlak reflecteert en het licht dat het andere oppervlak van de luchspleet reflecteerd elkaar uitwissen.
Dit is het zelfde effect als Newton's Rings(zoek het even op in Google voor een preciese verklaring!). Als je de twee "vlakke" platen op elkaar in een monochomatisch licht zou bekijken zou je veel duidelijker donkere en lichte patronen zien. Met normaal licht zou je ook soms kleurpatronen moeten kunnen zien, net zoals in een zeepbel te zien is of op een oliefilm op het water. Doorgaans zijn de "vakke" platen nog veel te "krom" om duidelijke kleurparonen te zien. Wat je dus ziet zijn zwakke reflectiepatronen waar alleen op de raakpunten een gedeeltelijke licht"uitdoving" c.q. versterking te zien is. De reflecties welke van het bovenoppervlak en onder oppervlak van de twee platen reflecteren doen trouwens ook mee in dit "versterken" en "verzwakken" van lichtgolven.
Het "faseverschil" in termen van golven kan natuurlijk ook vanuit het fotonenmodel opgevoerd worden.