RiChardge
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 22 jun 2007, 18:08

Hulp bij keuze elektromotor

Hallo allemaal,

Voor mijn study zijn wij bezig met een project om zonnenpanelen te verbeteren.

Wij kregen de oplossing met behulp van spiegels voor geschoteld en moeten daar dus iets mee verzinnen.

Nu hebben wij bedacht dat we met behulp van een motortje en een tandwiellen stelsel om de spiegel die voor en achter het zonnepaneel ligt te laten kantelen zodat de spiegel in feite de zon volgens, en op elk moment van de dag de zon op de spiegel schijnt en gereflecteerd word op het paneel.

Nu hebben wij het ontwerp voor dat mechanisme wel, alleen nu zit er een hendel aan en moet je dus handmatig die hendel naar voren en achteren trekken. (het is op kleine schaal). Maargoed, het is niet de bedoeling dat voor deze zonnepanelen er iemand 24/7 op het dak moet zitten =p..

We moeten dit dus automatiseren, het probleem is alleen dat omdat wij halve tandwielen gebruiken (om sommige stukken te laten versnellen) de hendel TERUG moet worden gedraait... De bedoeling is dus, dat wij een (kleine) motor vinden, die zo in te stellen is dat hij in 12 uur +-160 graden draait, en dan snachts ook weer 160 graden terug draait..

Iemand enig idee wat voor soort motor wij hiervoor zouden kunnen gebruiken? Onze begeleider suggereerde stappenmotoren maar wist ook niet zeker of dat ging werken.

Bij voorbaad veel dank!

Rick Frenken-
High-Voltage
Artikelen: 0
Berichten: 388
Lid geworden op: za 19 mei 2007, 19:44

Re: Hulp bij keuze elektromotor

Stappenmotor is hier dé motor bij uitstek... Nadeel is wel je rendement (die dingen trekken constant max vermogen om fix te blijven). Je kan mi.i. beter werken met een normale motor (AC/DC doet er zoveel niet toe) met een enorme reductie. Dan ga je bv om de 10 min je motor even aansturen om je nieuwe positie te bekomen.

Edit:

Een encoder op de as van je spiegel zetten is ook geen slecht idee, dan heb je tenminste een gedacht hoe dat ding staat.

Wordt wel kostelijk dan, maarja een stappenmotor met drive kost ook niet niks.

Terug naar “Elektrotechniek”