Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Wat is een forum

Deze pagina is gebaseerd op onze oude lay-out. Screenshots kloppen dus niet meer, al blijft het principe hetzelfde.


Welkom op Wetenschapsforum : wat ís een "forum" ??


We willen hier kort uitleggen waar het woord en het verschijnsel "forum" vandaan komen, wat dit op internet betekent en hoe dit in het algemeen werkt. Daarna geven we een korte handleiding voor beginners, om je op gang te helpen vlot gebruik te maken van de mogelijkheden van een forum in het algemeen, en van Wetenschapsforum in het bijzonder.
  1. Geschiedenis van "forum"
  2. Wat is een internetforum in zijn algemeenheid


    en Wetenschapsforum in het bijzonder
  3. Hoe vind ik een onderwerp op Wetenschapsforum?
  4. Hoe mee te doen?
    • Algemene richtlijnen
    • registratie
    • reageren in een onderwerp
    • zelf een nieuw onderwerp beginnen
  • Tekstverwerken

    Hoe je lay-out kan gebruiken in berichten
  • Verklaring van forumjargon

    Behalve deze pagina is er nog een helpfunctie:
Afbeelding
Daarin wordt per onderwerp veel uitgebreider dan hier uitgelegd wat iets is, en hoe het werkt.


Als het goed is kan je na het doorlezen van deze pagina's reageren op onderwerpen en nieuwe onderwerpen beginnen. Mocht je nog vragen hebben, dan moet het je nu -als het goed is- dus ook lukken om deze te stellen. Hiervoor kan je terecht in het forum "Site- en softwaregerelateerd"


Succes en veel plezier en leerzame momenten gewenst!
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic
Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Re: Wat is een forum

1: Een klein stukje geschiedenis


Van Dale zegt:
fo·rum (het ~, fora/~s)

1 bijeenkomst waarop deskundigen na een inleiding met het publiek discussiëren

2 groep deskundigen die vragen van een publiek beantwoorden

3 [gesch.] plein in Rome waar het volk bijeenkwam om de algemene zaken te bespreken, recht te doen enz.
Met de opkomst van internet zijn op internet ook forums ontstaan. Over een aantal jaren zal er dus wel een 4e betekenis aan het Van Dale lemma worden toegevoegd.


(Vrij naar Wikipedia:) Het woord "forum" is latijn, en zoals zoveel in het klassieke Rome had dat een voorloper in het klassieke Griekenland. De agora (Oud-Grieks: άγορά) was daar het marktplein, het politieke, sociale en commerciële hart van een stadstaat.

Het woord agora betekent verzamelplaats. De agora was in eerste instantie een ontmoetings- en vergaderplaats voor de vrije burgers (mannen, want het werk werd in de regel door de vrouwen en de slaven gedaan). Oorspronkelijk kwam hier ook de Volksvergadering bijeen. Daarnaast werd de agora gebruikt als marktplein en als plek waar men zich kon ontspannen. Zo was de Atheense agora het ontmoetingspunt voor alle Atheense mannen, die zich op het plein of in de schaduw van de zuilenhallen overgaven aan hun favoriete bezigheid: de conversatie. Hier kwam men om de laatste nieuwtjes te horen, en om zich te laten "onderwijzen" door allerlei filosofen.

Afbeelding

In de Romeinse cultuur hadden de steden een plein met een vergelijkbare functie. Dit heette het forum. In groeiende steden werd het oorspronkelijke forum vaak al te klein, en ontstonden meerdere fora met elk zo hun eigen functies.

Het woord "forum" in de betekenis van discussiegroep of discussieplaats, al of niet onder leiding van deskundigen, is door de eeuwen heen blijven bestaan.
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic
Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Re: Wat is een forum

2: Wat is een internetforum, en hoe werkt het in grote lijnen?


Een forum bezoek je om met mensen met gelijke interesses aan de jouwe over je favoriete onderwerp te praten, of om de mening van deskundigen te vragen over een of ander. Of soms gewoon als tijdverdrijf. Dankzij internet is dit niet meer beperkt tot mensen en plaatsen in je directe omgeving.


Nóg een belangrijk verschil met vroeger is dat die discussies ook niet meer mondeling gebeuren. Een internetforum-discussie werkt eigenlijk ongeveer zo: je wilt een discussie starten of vraag stellen. Hiervoor pak je een "prikbord", waarboven je een duidelijke titel plaatst die de inhoud van je vraag samenvat. Je neemt een briefje, schrijft daar je vraag op en prikt die op het prikbord. Iemand anders komt even later langs, ziet je vraag, en reageert daarop: hij prikt een briefje met zijn reactie onder het jouwe. Nog even later weer iemand. Jij gaat zelf regelmatig langs bij "jouw" prikbord en leest de nieuw toegevoegde briefjes, reageert daar weer op, en zo ontstaat een compleet gespreksonderwerp (forumjargon: 'topic', 'thread' of 'draadje') met een keten van samenhangende berichten ('posts' of 'replies'). Iemand hoeft dus ook niet persé op een bepaalde tijd "ergens" te zijn of te blijven om zinvol aan een discussie te kunnen deelnemen: hij of zij ziet het topic, leest de discussie tot dan, en kan dan met een eigen bijdrage aansluiten. Zo kun je makkelijk tegelijkertijd aan meerdere discussies deelnemen.


Nou heeft het natuurlijk weinig zin om je prikbord zomaar ergens op internet op te hangen. De kans dat je dan zinvolle reacties krijgt is klein. In Rome vonden discussies over bepaalde onderwerpen altijd op het ene forum plaats, andere onderwerpen waren weer het gesprek van de dag op een ander plein. Zo kun je ook op internet verschillende fora vinden. Sterker nog, je kunt het onderwerp voor je prikbord zo gek niet verzinnen of er is op internet wel een forum voor te vinden. Bijna elke googlecombinatie met ".......... forum" is raak.


En ook op één internetforum kunnen de onderwerpen van gesprek zó uiteenlopend zijn dat voor categorieën onderwerpen subfora (aparte hoekjes) geopend worden, zoals je in de Romeinse tijd wist dat je een bepaalde filosoof altijd zou aantreffen bij de vierde zuil rechts van de fontein. Zoek voor je "prikbord" de juiste hoek op internet, en meestal heb je vlot een zinvolle discussie op gang.


Wetenschapsforum, ons wetenschaps"plein"


Op Wetenschapsforum hebben we het over de meest uiteenlopende onderwerpen uit de diverse takken van wetenschap, van aardwetenschappen tot filosofie. Alles heeft zijn eigen "hoek" op het "plein".

Afbeelding

Je ziet, er zijn ook algemenere hoeken ingeruimd met plaatsen waar je als gebruiker:
  • meningen of ideeën over het forum zelf kwijt kan: Over dit forum,
  • gezellig kan kouten als je de serieuzere onderwerpen even beu bent: WSF Café,
  • speciaal door ons verzamelde wetenschappelijke nieuwsberichten kunt lezen: Wetenschappelijk nieuws,
  • je wat "schoolsere" vraagstukken (waarschijnlijk geen langdurige discussies) kwijt kunt: Huiswerk en practica,
  • ook nog een hoekje vindt waar je, als je meent een nieuwe theorie in ontwikkeling te hebben, deze kan bespreken: Theorieontwikkeling.
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic
Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Re: Wat is een forum

3 Hoe vind ik een onderwerp op Wetenschapsforum


De zoekfunctie vind je rechtsbovenaan elke pagina:

Afbeelding

Dit zoekvenstertje heeft maar heel beperkte mogelijkheden. Beter kies je voor "Meer opties":

Afbeelding

Je kunt nu Google gebruiken om alleen binnen het forum te zoeken, bijvoorbeeld naar onderwerpen over de Bermuda driehoek:

Afbeelding

Vlak onder dit Google-venster krijg je de mogelijkheid om eventueel met de speciale forumzoeker te werken. Die heeft een aantal speciale sorteerfuncties die handig kunnen zijn. Voor een complete handleiding , zie helpitem Algemeen: Zoekopties . Voor beginners raden we echter de interne Google aan.


link plaatsen naar zoekopties.
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic
Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Re: Wat is een forum

4: Meedoen?


4.1 Aangenaam meedoen


Wie als vreemde in een publieke ruimte (en dat is een forum ook eigenlijk) zomaar in het wilde weg bezig gaat bereikt niks voor zichzelf, en verpest het plezier van anderen. We houden Wetenschapsforum graag aangenaam, toegankelijk en overzichtelijk voor allen. Vandaar het verzoek om eerst onze (logische) huisregels even door te nemen. Dat scheelt de moderatoren (de 'conciërges' van het forum) een berg werk.


4.2 Registreren


Je bent als gast van harte welkom op Wetenschapsforum. Alle berichten zijn te lezen, maar om zelf iets te kunnen schrijven of gebruik te kunnen maken van de overige functies van het forum dien je een geregistreerde gebruiker te zijn. Registratie is gratis en je hebt er maar weinig tijd voor nodig.


Tijdens de registratie is het noodzakelijk een geldig emailadres aan te geven, dit is belangrijk omdat je je registratie dient te valideren via email. Als je zo'n email niet binnen krijgt, klik dan op Wachtwoord vergeten.

Gegevens worden door ons op geen enkele wijze aan derden ter beschikking gesteld.


Als je eenmaal bent geregistreerd en ingelogd heb je onder andere de volgende extra mogelijkheden:
  • Zelf gespreksonderwerpen starten
  • Optie om email te krijgen als ergens een reactie op je post is
  • 'Persoonlijke Berichten'-systeem (PB/PM)
  • Bekijken van details van andere gebruikers
  • Bijlagen downloaden
Zie ook het volledige overzicht van opties. Merk daarbij op dat hoe meer je gebruik maakt van Wetenschapsforum, hoe meer mogelijkheden je tot je beschikking krijgt.


4.3 Een reactie in een discussie plaatsen.


Rondbladerend door de forums die je interesseren stuit je op een discussie waar je graag aan wil meedoen.


stap 1:

Voordat je begint met reageren graag even de hele discussie tot dan doorlezen, want anders loop je het risico in herhalingen te vallen. Dat wordt niet zo gewaardeerd door de andere gebruikers natuurlijk.

stap 2:

Bedenk dat het natuurlijk niet de bedoeling is om te gaan reageren alleen om de reactie. Het kan geen kwaad jezelf af te vragen: "Gaat mijn reactie iets toevoegen aan de discussie?" Zo ja:

stap 3:

Rechts onderaan de pagina, na het laatste bericht in de discussie vind je de knop Afbeelding. Als je daarop klikt krijg je een concept-berichtvenster waarin je je reactie kunt typen.

Afbeelding

:!: het conceptberichtvenster werkt niet WYSIWYG, what-you-see-is-what-you-get. Zodra je wat opmaak gaat gebruiken zie je allerlei opmaakcodes tussen vierkante haken in je tekst verschijnen. Dit: [ b ]"Vet"[ /b ] wordt "Vet" in beeld.

Allerlei opmaakmogelijkheden staan tot je beschikking. In hoofdstuk 4 vertellen we wat meer over die BBcodes en geven we voorbeelden van de belangrijkste zaken.

stap 4:

Voordat je aan het typen slaat: hou het beschaafd, zowel qua opmaak als ook qua inhoud.
Communiceren via een beeldscherm mist iets heel belangrijks: lichaamstaal. Of je iets tegen iemand zegt aan de bar met een pilsje, een hapje nootjes en een knipoog erbij, of je schrijft dat gezegde hier letterlijk neer, dat maakt een aanzienlijk verschil. Wat er aan de bar, van aangezicht tot aangezicht, nog mee door kan komt op een beeldscherm al heel gauw lomp of beledigend over. Blijf je daar steeds van bewust. Een emoticonnetje met een knipoog :D kan soms een klein beetje helpen, maar het blijft een zwak surrogaat.
stap 5:

Als je wilt zien hoe je werk er uit komt te zien kun je de Afbeeldingknop gebruiken. Je kunt daarvandaan weer terugscrollen naar je conceptbericht om verder te werken.

stap 6:

Reactie getypt? Lees hem nog eens zorgvuldig door: typefouten, dingen die verkeerd begrepen zouden kunnen worden, enne, oh ja, we waarderen gewoon Nederlands :D

(NB: de Google toolbar -- zie ook §4,2 van onze google-handleiding -- heeft een handige spellingchecker voor teksten op het web, maar helaas geen checkers voor de inhoud op zich :D ),

stap 7:

Tenslotte kun je op Afbeelding klikken.

En voilà:

Je eerste "post" op Wetenschapsforum is een feit. :D


4.4 Zelf een discussie starten.


stap 1:

Vraag jezelf allereerst af: 'Voeg ik iets nuttigs toe?' Als je een algemenere vraag hebt, zoek dan eerst eens met Google. Om je daarbij te helpen hebben wij alvast een uitgebreide handleiding voor Google geschreven.

stap 2:

Dan, voordat je een nieuw topic opent, gebruik eerst eens de zoekfunctie van dit forum om te zien of er niet reeds een discussie loopt waarbij je kunt aansluiten.

Stap 3:

Goed, een nieuw onderwerp lijkt de beste keuze? Dan is het nu zaak om het juiste subforum te kiezen. Onder alle subforums vind je op de indexpagina voorbeelden van onderwerpen die daar passen. Als je nog twijfelt, blader dan eens door een paar discussies in zo'n subforum en kijk of je kwestie daar een beetje bij past.

Stap 4:

In het passende forum zoek je de Afbeelding-knop (rechtsboven en rechtsonder te vinden). Klik hierop en je krijgt een conceptberichtvenster zoals in §4.3 .

Stap 5:

Kies een passende en zo duidelijk mogelijke titel en eventueel een nadere onderwerpomschrijving voor je onderwerp en vul die bovenin je venster in.

Stap 6:

Schrijf je tekst, en nadat je die nog eens gecheckt hebt :Afbeelding

En voilà:

Je bent een nieuw onderwerp begonnen! Heb even geduld, en binnenkort zullen anderen (waarschijnlijk) op je bericht reageren!
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic
Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Re: Wat is een forum

5 Tekstverwerken op Wetenschapsforum


Algemeen verzoek:

Gebruik opmaak alléén waar nodig om je tekst duidelijker en leesbaarder te maken. Overdadig gebruik (=misbruik) van opmaak bevordert de leesbaarheid van je bericht niet, en wordt op Wetenschapsforum NIET gewaardeerd.



5.1 De basis


Tekstverwerken in forumsoftware werkt niet WYSIWYG, what-you-see-is-what-you-get. In de tekst waarin je wat opmaak wilt gebruiken zul je codes moeten opnemen die de computer vertellen hoe hij die tekst moet weergeven.


Een voorbeeld:

Deze regels met wat diverse opmaak


zullen er in je konsept conceptberichtvenster zó uitzien:

Afbeelding

Je ziet in de schermafdruk hierboven dat dit idioot opgemaakt stukje stekst vol staat met vierkante haken met daartussen codes.
Als je leest ................................. : [ u ] belangrijk [ /u ]

dan betekent dat voor je computer : [ maak de nuvolgende tekst onderstreept] belangrijk [ stop met onderstrepen ]

en je bericht komt er uit te zien als : belangrijk
In je conceptberichtvenster, waarin je de tekst schrijft, zie je het resultaat van die codes niet. Om te checken of het eruitziet zoals gewenst zul je daarom regelmatig de Afbeelding - knop moeten gebruiken (midden onder je conceptberichtvenster).


Die codes tussen vierkante haken heten " tags " (etiketten).

Je hoeft die codes niet allemaal te onthouden en zelf in te typen. Voor de meestgebruikte codes zijn knoppen boven je conceptberichtvenster geplaatst. Dat werkt heel simpel:


stap 1 :

Sleep met de muis de op te maken tekst aan.

stap 2 :

Klik op de knop voor de bedoelde opmaak

klaar:

Je ziet nu automatisch in je conceptberichtvenster de noodzakelijke codetags voor en achter je op te maken tekst verschijnen.


Je bent wijs als je éérst zorgt dat je tekst goed in elkaar zit en pas daarna opmaakcodes toevoegt. Als je zinsdelen gaat verplaatsen en je neemt daarbij toevallig de tags niet goed mee is het niet altijd eenvoudig dat nog uit de knoop te trekken.


5.2 Opmaak kopiëren


Een in andere software (bijvoorbeeld Word, uit een of andere website) opgemaakte tekst die je vervolgens hierheen kopieert zal het grootste deel van zijn opmaak verliezen. Niets aan te doen.

Zelfs als je opgemaakte tekst uit een voorgaand forumbericht kopieert gaat een groot deel van de opmaak verloren. Hoe je dat kunt vermijden lees je in het Help-item Berichtopmaak: Quoten.


5.3 Opmaakmogelijkheden


Hieronder voorbeelden van mogelijkheden. Sommige zijn héél nuttig om je tekst leesbaarder te maken. Voor het hoe en wat verwijzen we naar de Help-functie
  • Letteropmaak: vet schuin onderstreept subscript superscript doorgestreept groter kleiner kleur en nog meer kleur
  • Speciale tekens: H2O-----SO42------½mv²-----cos θ-----Δv/Δt-----©JvdV----- 4/3 pi.gif r³----- :D 35 ≈ 6 en nog veel meer
  • Formules in \(\LaTeX\)(zie handleiding):
    \(\frac{\sqrt{a^2+b^2}}{\frac{1}{a+b}}\)
  • links

    uitgelijnd gecentreerd

    uitgelijnd rechts

    uitgelijnd
  • ..........inspringende

    ..........tekst
  • citeren van teksten
  • Afbeelding
  • tabellen

    255-----177-------88

    833----...42--....--54
  • lijstjes
    1. apen
    2. beren
    3. coleopterae
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic
Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Re: Wat is een forum

6: Verklaring van forumjargon


Auteur: Jan van de Velde


Elk vak zijn eigen vaktaal, dus ook in forums bestaat jargon.


Wetenschapsforum kent naast gewone bezoekers ook tientallen mensen die in verschillende functies dagelijks in de weer zijn om Wetenschapsforum draaiende te houden en continu te verbeteren. In hoofdstuk 1 een overzicht van deze gebruikersgroepen (de benamingen voor de verscheidene 'soorten' gebruikers die je op Wetenschapsforum kunt tegenkomen).


Verder is er nog het algemenere forumjargon, dat je vindt in hoofdstuk 2. Zoals zoveel in de computerwereld is een groot deel daarvan uit het Engels afkomstig.


1. Gebruikersgroepen op Wetenschapsforum


Als je op zoek bent naar gebruikers die tot een zekere gebruikersgroep behoren kom je dit keuzemenu tegen.

Afbeelding

Hieronder wat deze verschillende gebruikersgroepen inhouden:
  • Validating:
    • gebruikers die geregistreerd zijn, maar wier registratie nog niet via de e-maillink is bevestigd;
    • gebruikers die hun e-mailadres gewijzigd hebben, maar dit nieuwe e-mailadres nog niet bevestigd hebben;
    • gebruikers die een betaald abonnement gekocht hebben, maar wier betaling nog niet binnen of verwerkt is.
  • Nieuwe gebruiker: gebruikers die minder dan 50 berichten geplaatst hebben;
  • Gebruiker: gebruikers die tussen de 50 en de 250 berichten geplaatst hebben;
  • Ervaren gebruiker: gebruikers die meer dan 250 berichten geplaatst hebben;
  • Beheer: gebruiker(s) die Wetenschapsforum.nl bezit(ten) (heeft de macht van een Main Moderator en ook andere privileges);
  • Main Moderator: gebruikers met privileges om alle (sub)fora te leiden;
  • Moderator: gebruikers met privileges om één forum (en de bijbehorende subfora) te leiden;
  • VIP: gebruikers die in het verleden (Main) Moderator of Beheer waren, maar hun taak hebben neergelegd;
  • Lorentziaan: gebruikers die een betaald abonnement gekocht hebben en zodoende van bepaalde privileges genieten;
  • Technicus: gebruikers die werken aan de forumsoftware en de functionaliteiten van het forum;
  • Minicursusauteur: gebruikers die meeschrijven aan minicursussen (= topics die uitleg verschaffen over een bepaald onderwerp);
  • Nieuwsposter: gebruikers die elke dag verschillende wetenschappelijke nieuwsberichten plaatsen in het forum 'Wetenschappelijk Nieuws';
  • Public Relations: gebruikers die contacten naar buiten onderhouden;
  • Studentensectie: gebruikers die Wetenschapsforum nuttiger gaan maken voor (universiteits- en HBO-) studenten.

2 Algemener forumjargon
  • admin: afkorting voor administrator, (een) beheerder van het forum;
  • Anonymous: zie "Gast";
  • avatar: het plaatje dat je bij je gebruikersnaam kan zetten;
  • ban: letterlijk vertaald een verbanning; wanneer iemand wegens misgedrag voor lange tijd van het forum geweerd wordt (= "block");
  • BBcode: code die gebruikt wordt voor de opmaak van de tekst, het invoegen van plaatjes, links, lijsten,...;
  • block: zie "ban";
  • bump: een nutteloze post in een topic (Typische inhoud: 'Niemand?') met als enige doel het topic weer onder de aandacht te krijgen; (Wordt op dit forum niet getolereerd)
  • crossposting: hetzelfde onderwerp in meerdere (sub)fora openen in de hoop sneller aandacht te krijgen; (Wordt op dit forum niet getolereerd)
  • draadje: zie "topic" of "thread";
  • edit: een door de poster (of een moderator) aangebrachte correctie of aanvulling aan zijn oorspronkelijke bericht. Wordt gebruikt om aan de lezers van zijn post aan te geven dat hij iets veranderd heeft: (Voorbeeld: "Edit: ik bedoelde natuurlijk km/s en niet km/h");
  • emoticon: klein plaatje waarmee je een bericht kracht bij kan zetten (lachend, boos, vragend, etc.) of een opmerking kan relativeren (Voorbeeld: "Dommerik!! pi.gif :wink: );
  • FAQ: lijst met Frequently Asked Questions en de antwoorden hierop;
  • flame: een opzettelijk onvriendelijk, provocerend, onaangenaam of kleinerend bedoeld bericht (Wordt op dit forum niet getolereerd). Soms is zo'n bericht een antwoord op een flamebait/trollbait;
  • flamebait (= "trollbait"): een bericht dat wordt geplaatst met de bedoeling flames uit te lokken; (Wordt op dit forum niet getolereerd)
  • flaming: het plaatsen van een opzettelijk onvriendelijk, provocerend, onaangenaam bericht. Zo'n bericht heet een flame; (Wordt op dit forum niet getolereerd)
  • Gast: een niet-geregistreerde gebruiker;
  • gebruiker: eenieder die het forum gebruikt (mogelijk alleen als lezer) en zich met dat doel heeft geregistreerd. Geregistreerde gebruikers hebben doorgaans meer rechten dan gasten;
  • Gravedigging: een nieuwe reactie in een (heel) oud topic plaatsen en daarmee opnieuw onder de aandacht brengen;
  • LaTeX: speciale code die het weergeven van o.a. wiskundige formules mogelijk maakt;
  • link: verwijzing naar een internetsite, waardoor je via een muisklik die site kan bezoeken;
  • mod: afkorting voor moderator;
  • moderator: degene die zorgt dat de forumregels worden nageleefd, af en toe discussies (terug) in goede banen leidt, verkeerd geplaatste topics kan verhuizen, zonodig storende fouten in berichten kan corrigeren, etc. Kortom, de conciërge van een forum;
  • newbie: iemand die net start met iets en er dus weinig of geen kennis van heeft;
  • nick of nickname: de (schuil)naam die je op internet gebruikt;
  • noob: iemand die er al een tijdje mee bezig is maar er nog steeds niets van bakt (daarom dat het dan ook een soort scheldwoord is, zie het maar als idioot);
  • PB (= "PM") Persoonlijk Bericht. Mogelijkheid om een gebruiker buiten de topic om een bericht te sturen
  • PM: Private Message. zie PB;
  • post: een bericht. Het kan zowel het eerste bericht zijn in een onderwerp als een antwoord;
  • poster: iemand die een bericht plaatst;
  • postpadding: (ook wel "postwhoring") het plaatsen van een bericht met als hoofddoel om je aantal berichten op het forum naar boven te krijgen; (Wordt op dit forum niet getolereerd)
  • profiel, profile: gegevenslijst van de gebruiker met daarin achtergrondinformatie, contactgegevens, etc.;
  • quote: het citeren van een stuk tekst. Dat kan van een medeforumlid zijn (bijvoorbeeld uit een voorgaand bericht) maar ook van een andere website;
  • reply: een antwoord;
  • signature, sig: onderschrift of handtekening, iets wat iedere keer onderaan iemands bericht staat. Soms tekst, soms een plaatje of een combinatie hiervan;
  • slotje: aanduiding dat in een topic niet meer verder mag worden gediscussieerd. Mogelijke redenen: een vergelijkbaar topic loopt al elders op het forum, past niet in het forum waar het geplaatst is, discussie loopt uit de hand, dwaalt af, slaat nergens op, kortom, een of andere overtreding van forumregels;
  • sticky (letterlijk: plakkerig): een onderwerp dat altijd bovenaan een subforum staat, vaak om de bezoekers te informeren over gedragsregels of andere zaken;
  • thread (= "topic"): een discussie. Dus een 'ketting' van berichten die aan elkaar vastzitten;
  • thumbnail: een verkleinde weergave van een afbeelding waarvoor je kunt kiezen als je een afbeelding hebt geüpload naar een afbeeldingenhost. Als je deze plaatst kan er door de lezer op geklikt worden en dan verschijnt de volledige versie. Op die manier kun je toch een grote afbeelding plaatsen zonder dat de gebruiker hier de nadelen (traagheid, verstoring van de opmaak) van ondervindt;
  • topic (= "thread"): een discussie. Dus een 'ketting' van berichten die aan elkaar vastzitten;
  • topicstarter: degene die het gespreksonderwerp heeft opgestart (eerste bericht in de thread, topic);
  • troll: een persoon die zich op een forum tot doel stelt de sfeer te verpesten. Opzettelijk domme vragen stellen, mensen irriteren, agressie uitlokken, etc. Het probleem is dat trolls vaak net op de grens van wat acceptabel is gaan zitten en dus niet zo makkelijk geblokkeerd kunnen worden. Negeren is gewoonlijk de beste oplossing;
  • trollbait (zie: flamebait); (Wordt op dit forum niet getolereerd)
  • TS: afkorting voor TopicStarter, degene die het eerste bericht van een discussie plaatst;
  • TVP: (terugvindpost) een door een gebruiker geplaatst bericht zonder inhoud, bedoeld om een interessante draad later makkelijk terug te vinden; (Wordt op dit forum niet getolereerd)
  • URL: (Uniform Resource Locator) internetadres, bijvoorbeeld http://sciencetalk.nl/forum/index.php;
  • user: zie 'gebruiker'.
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic

Terug naar “Cursussen en FAQ's”