4: Meedoen?
4.1 Aangenaam meedoen
Wie als vreemde in een publieke ruimte (en dat is een forum ook eigenlijk) zomaar in het wilde weg bezig gaat bereikt niks voor zichzelf, en verpest het plezier van anderen. We houden Wetenschapsforum graag aangenaam, toegankelijk en overzichtelijk voor allen. Vandaar het verzoek om eerst onze (logische)
huisregels even door te nemen. Dat scheelt de moderatoren (de 'conciërges' van het forum) een berg werk.
4.2 Registreren
Je bent als gast van harte welkom op Wetenschapsforum. Alle berichten zijn te lezen, maar om zelf iets te kunnen schrijven of gebruik te kunnen maken van de overige functies van het forum dien je een geregistreerde gebruiker te zijn. Registratie is gratis en je hebt er maar weinig tijd voor nodig.
Tijdens de registratie is het noodzakelijk een geldig emailadres aan te geven, dit is belangrijk omdat je je registratie dient te valideren via email. Als je zo'n email niet binnen krijgt, klik dan op
Wachtwoord vergeten.
Gegevens worden door ons op geen enkele wijze aan derden ter beschikking gesteld.
Als je eenmaal bent geregistreerd en ingelogd heb je onder andere de volgende extra mogelijkheden:
- Zelf gespreksonderwerpen starten
- Optie om email te krijgen als ergens een reactie op je post is
- 'Persoonlijke Berichten'-systeem (PB/PM)
- Bekijken van details van andere gebruikers
- Bijlagen downloaden
Zie ook het volledige overzicht van opties. Merk daarbij op dat hoe meer je gebruik maakt van Wetenschapsforum, hoe meer mogelijkheden je tot je beschikking krijgt.
4.3 Een reactie in een discussie plaatsen.
Rondbladerend door de forums die je interesseren stuit je op een discussie waar je graag aan wil meedoen.
stap 1:
Voordat je begint met reageren graag even de hele discussie tot dan doorlezen, want anders loop je het risico in herhalingen te vallen. Dat wordt niet zo gewaardeerd door de andere gebruikers natuurlijk.
stap 2:
Bedenk dat het natuurlijk niet de bedoeling is om te gaan reageren alleen om de reactie. Het kan geen kwaad jezelf af te vragen: "Gaat mijn reactie iets toevoegen aan de discussie?" Zo ja:
stap 3:
Rechts onderaan de pagina, na het laatste bericht in de discussie vind je de knop
. Als je daarop klikt krijg je een concept-berichtvenster waarin je je reactie kunt typen.
het conceptberichtvenster werkt niet WYSIWYG, what-you-see-is-what-you-get. Zodra je wat opmaak gaat gebruiken zie je allerlei opmaakcodes tussen vierkante haken in je tekst verschijnen. Dit: [ b ]"Vet"[ /b ] wordt
"Vet" in beeld.
Allerlei opmaakmogelijkheden staan tot je beschikking. In hoofdstuk 4 vertellen we wat meer over die BBcodes en geven we voorbeelden van de belangrijkste zaken.
stap 4:
Voordat je aan het typen slaat: hou het beschaafd, zowel qua opmaak als ook qua inhoud.
Communiceren via een beeldscherm mist iets heel belangrijks: lichaamstaal. Of je iets tegen iemand zegt aan de bar met een pilsje, een hapje nootjes en een knipoog erbij, of je schrijft dat gezegde hier letterlijk neer, dat maakt een aanzienlijk verschil. Wat er aan de bar, van aangezicht tot aangezicht, nog mee door kan komt op een beeldscherm al heel gauw lomp of beledigend over. Blijf je daar steeds van bewust. Een emoticonnetje met een knipoog kan soms een klein beetje helpen, maar het blijft een zwak surrogaat.
stap 5:
Als je wilt zien hoe je werk er uit komt te zien kun je de
knop gebruiken. Je kunt daarvandaan weer terugscrollen naar je conceptbericht om verder te werken.
stap 6:
Reactie getypt? Lees hem nog eens zorgvuldig door: typefouten, dingen die verkeerd begrepen zouden kunnen worden, enne, oh ja, we waarderen gewoon Nederlands
(NB: de
Google toolbar -- zie ook
§4,2 van onze google-handleiding -- heeft een handige spellingchecker voor teksten op het web, maar helaas geen checkers voor de inhoud op zich
),
stap 7:
Tenslotte kun je op
klikken.
En voilà:
Je eerste "post" op Wetenschapsforum is een feit.
4.4 Zelf een discussie starten.
stap 1:
Vraag jezelf allereerst af: 'Voeg ik iets nuttigs toe?' Als je een algemenere vraag hebt, zoek dan eerst eens met Google. Om je daarbij te helpen hebben wij alvast een
uitgebreide handleiding voor Google geschreven.
stap 2:
Dan, voordat je een nieuw topic opent, gebruik eerst eens de zoekfunctie van dit forum om te zien of er niet reeds een discussie loopt waarbij je kunt aansluiten.
Stap 3:
Goed, een nieuw onderwerp lijkt de beste keuze? Dan is het nu zaak om het juiste subforum te kiezen. Onder alle subforums vind je op de indexpagina voorbeelden van onderwerpen die daar passen. Als je nog twijfelt, blader dan eens door een paar discussies in zo'n subforum en kijk of je kwestie daar een beetje bij past.
Stap 4:
In het passende forum zoek je de
-knop (rechtsboven en rechtsonder te vinden). Klik hierop en je krijgt een conceptberichtvenster zoals in §4.3 .
Stap 5:
Kies een passende en zo duidelijk mogelijke titel en eventueel een nadere onderwerpomschrijving voor je onderwerp en vul die bovenin je venster in.
Stap 6:
Schrijf je tekst, en nadat je die nog eens gecheckt hebt :
En voilà:
Je bent een nieuw onderwerp begonnen! Heb even geduld, en binnenkort zullen anderen (waarschijnlijk) op je bericht reageren!
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic