Pinocchio schreef:Ik doe mijn verhaal en de luisteraar begrijpt het niet en die zegt i.p.v. 'waarom' --> 'want'. Die heeft het gereedschap: "waarom" tot diens beschikking om de motivatie los te peuteren. En het woordje 'want' vind ik niet alleen diefstal -> spreker heeft dit gereedschap, maar ik vind het ook (van alles en nog wat) autoritair om dingen in de vrije wereld af te dwingen. (het ergst is dat de mensen die het gebruiken zich er niet eens bewust van zijn dat ze het gebruiken.
Het 'want' woordje is bedoelt voor de spreker en niet voor de luisteraar
M.i. weet de luisteraar wel degelijk dat hij gewoon "waarom?" kan vragen. Waarom dan want gebruiken? De uitleg van Phys is de correcte. De spreker zou kunnen zeggen: "Ik vind dat roken verboden moet worden want de implicaties voor de gezondheidszorg en de kosten die dit met zich meebrengt wegen niet op tegen de inkomsten gegenereerd door taksen." Hij houdt het echter op: "Ik vind dat roken verboden moet worden," en blijft daarmee in gebreke qua onderbouwing. Daar wordt hij dan op gepakt door de luisteraar: "Want...?" Zo geef je aan dat de zin eigenlijk niet "af" was, een nuance die "waarom" niet heeft.
De term diefstal vind ik hier i.i.g. veel te sterk. Er bestaat niet iets als diefstal in taal. Er bestaat wel fout taalgebruik, en dat is hier n.m.m. niet het geval.
Dit is de verkeerde versie. Ik heb de goede aangegeven - zie vorige bericht
Het andere voorbeeld heeft betrekking op de claim van Hans Sterling, die beweerde dat men vaak "daarom" of "want" of "omdat" vervangt door "waarom" in het Amsterdams (het omgekeerde van jouw stelling dus).
Wat deze stelling betreft: zonder voorbeelden kunnen we dit probleem niet ontleden, en voorlopig kan niemand een voorbeeld verzinnen dat taalkundig ook maar enigszins begrijpelijk is.
En ik zou, al bij al, het taalgebruik van Cruijff toch niet gebruiken om een algemene trend aan te duiden. Eén bron is geen bron. En één bron die fout spreekt is al helemaal geen bron om te denken dat een hele groep fout spreekt.