Even vooraf: ik ga er vanuit dat we hier met kansen te maken hebben en dat q dus tussen de nul en de een zit. Anders is de formule die ik gaf natuurlijk niet geldig.
\( \frac{1}{1 - r} = \sum_{k=0}^\infty r^k = 1 + \sum_{k=1}^\infty r^k\)
afleiden naar r:
\( \frac{1}{(1 - r)^2} = \sum_{k=1}^\infty k r^{k-1} = 1 + \sum_{k=2}^\infty k r^{k-1}\)
afleiden naar r:
\( \frac{2}{(1 - r)^3} = \sum_{k=2}^\infty k (k - 1) r^{k-2} = \sum_{k=2}^\infty (k^2 - k) r^{k-2} = \sum_{k=2}^\infty k^2 r^{k-2} - \sum_{k=2}^\infty k r^{k-2} = \frac{1}{r^2} \sum_{k=2}^\infty k^2 r^k - \frac{1}{r} \sum_{k=2}^\infty k r^{k-1}\)
\( = \frac{1}{r^2} \sum_{k=2}^\infty k^2 r^k - \frac{1}{r} (1 - \frac{1}{(1 - r)^2})\)
omschrijven:
\( \sum_{k=2}^\infty k^2 r^k = r - \frac{r}{(1 - r)^2} + \frac{2 r}{(1 - r)^3}\)
Oorspronkelijke opgave nog even omschrijven om bruikbaarheid bovenstaande formule aan te tonen:
\(\sum_{k=0}^\infty k^2 p q^k = p \sum_{k=0}^\infty k^2 q^k = p (0 + q + \sum_{k=2}^\infty k^2 q^k) = p q + p \sum_{k=2}^\infty k^2 q^k)\)