Dit is geen vraag die je met 1-2-3 met ja en nee kant beantwoorden. Ten eerste hangt het af (zoals eerder opgemerkt) van je definitie van beeld. Als je als 'beeld' een '(abstracte) omschrijving van een gebeurtenis cq. plaats' neemt, dan is het antwoord duidelijk
ja, want blind geboren personen gebruiken gewoon hun andere zintuigen daar voor. Dan kan deze rustig een ervaring opnieuw meemaken zoals hij/zij al eerder deed, en daar ook mee gaan fantaseren/dromen.
Bedoel je echter expliciet de visuele beeldvorming of beeldelementen (kleur, vorm), dan hangt het af van het type blind. Je kunt namelijk blind zijn door fouten in het oog zelf (zoals de retina)/de weg naar het brein of door leasies in de occipitale regio van het brein (waar visuele informatie wordt verwerkt).
Als alleen de retina/ogen of de oogzenuwen beschadigd zijn, maar het brein verder intact is, komt het voor dat tijdens slaap de visuele regios in het brein geactiveerd worden. Dit gebeurt willekeurig en door 'beelden' uit andere zintuigen (de occipitale regio blijkt nl. bij blinden deels op auditieve en tast stimuli te reageren wat waarschijnlijk mede de verbeterde werking van die zintuigen bij blinden verklaart). Of dit soort activiteit überhaupt bewust wordt waargenomen is natuurlijk de vraag, maar onderzoek lijkt dit bevestigend te beantwoorden, bijv.
hier en
hier.
Zijn de visuele regios beschadigd dan hangt het uiteraard af wat en hoeveel het beschadigd is, bij gebrek aan visuele systemen wordt het lastig deze te activeren. In sommige gevallen zal er dus niks 'gezien' worden en in andere gevallen alleen kleur of alleen vorm. Dit sluit een beetje aan op het fenomeen blindsight waarbij mensen die niks kunnen zien, onbewust toch reageren op visuele stimulatie. Bijvoorbeeld, als ze moeten aangeven in welk oog geschenen wordt met een lampje presteren deze mensen flink boven kansniveau. Hierbij werken de ogen en een erg rudimentair visueel systeem nog wel, maar de daadwerkelijk waarneming en beeldvorming dus niet.