In het ethiek gedeelte van dit forum las ik onderstaand bericht:
'Ethici van de katholieke universiteit van Louvain-La-Neuve maken zich zorgen over de "ernstige gevaren" van RFID-tags. Het gaat om intelligente chips waarop informatie wordt opgeslagen die vanop een afstand te lezen is. De chips, ter grootte van een rijstkorrel, kunnen worden verstopt in verpakkingen, voorwerpen en kledij, maar ook onder de huid. Dat schrijft de krant Le Soir.
Rijke Mexicanen volgen het parcours van hun kinderen vanuit hun luie zetel, in een Spaanse dancing kunnen de barmannen meteen zien wat u er al gedronken heeft en hoeveel geld u hen nog betalen moet, in de Verenigde Staten kunnen mensen hun gehele medische dossier onder hun huid meedragen en Indonesische parlementsleden willen chips inplanten bij hiv-patiënten om hun gedrag te controleren. Het zijn slechts enkele voorbeelden van toepassingen van de RFID-technologieën.
"Ernstige gevaren"
De ethische raad van de vereniging van psychiatrische diensten en de geestelijke gezondheid van de UCL (Apsy) trekt volgens Le Soir aan de alarmbel omtrent de gevaren die verbonden zijn aan dergelijke chips. Apsy spreekt over "ernstige gevaren" voor de individuele vrijheid, de democratie en de geestelijke gezondheid. Volgens de ethische raad verspreiden de technieken met RFID (Radio Frequency Identification) zich steeds meer, maar laat het debat op zich wachten. De raad verwijst ook naar het gebrek aan transparantie bij het ontwikkelen en testen van deze technieken.
In België worden de RFID-tags in de groothandel gebruikt om de voorraden te beheren, maar de tags zijn ook te vinden in de elektronische paspoorten. In andere landen leidde de opgang van de chips met RFID al tot verhitte discussies over de bescherming van de privacy en andere ethische problemen, maar in België blijft het debat volgens Apsy uit. "Noch de regering of het parlement, noch de privacycommissie maakt zich zorgen", schrijft Le Soir.
Politieke lacune
Francis Martens, voorzitter van de ethische raad, vertelde Le Soir dat het klimaat in België momenteel gunstig is om RFID-technologieën toe te laten "hun plekje te veroveren". Hij spreekt echter ook over een politieke lacune. "Onder druk van de paranoia tegenover seksuele delinquentie of de angst voor terroristen kan om het even welke tekst in nood passeren", aldus Martens. De chips komen volgens Martens op de markt met de beste bedoelingen voor de medische sector en om veiligheidsredenen. Maar hij voegde daaraan toe dat "de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen".
De vraag rijst voor wie de (private) informatie op de chips allemaal toegankelijk zal zijn. De tags kunnen immers gelezen worden vanop afstand, zonder dat de persoon in kwestie hiervan op de hoogte is. Als een getagd item uit de winkelrekken wordt betaald met een creditcard zou het in principe ook mogelijk zijn om het unieke ID-nummer te koppelen aan de identiteit van de aankoper.
Dat RFID ook in ons land aan populariteit wint, toonde MR-senator Jacques Brotchi eind vorig jaar toen hij voorstelde om dergelijke chips in te planten bij seksuele delinquenten.
http://www.knack.be/index.jsp
_________________
http://www.bbcnet.com.br/theothersite/index.htm '
In navolging van het bovenstaande vroeg ik mij af of iemand weet of er al wetgeving/jurisprudentie op het gebied van de RFID chips is? ?