Nadat de OPEC woensdag het historisch bericht bracht dat de 45 jaar oude vereninging van olie exporterende landen de olieprijs niet meer kan beheersen, is de wereldeconomie een nieuw tijdperk ingegaan. Na 140 jaar olie is het punt eindelijk gekomen waarbij verdere verhoging van de productie niet meer haalbaar is, een een onheroepelijk dalen zal beginnen. De daling zal een snelheid van 6% per jaar kunnen bereiken.
Hoewel de OPEC woensdag een productiestijging van 500Kbpd heeft beloofd is dit slechts cosmetisch. De groep produceert op dit moment namelijk al 700 Kbpd boven het oude officiele plafond. Bovendien is de nieuwe olie 'zware' olie, welke slechts moeizaam door bestaande rafinaderijen verwerkt kan worden.
Sinds dinsdag is de olieprijs daarom resoluut gestegen naar een nieuw record van 57.5$pb. Er zijn schattingen die een prijs van 75$ voorzien voor het einde van 2005. Een prijs van 200$pb wordt voorzien voor 2010.
Uit mijn andere bijdragen aan dit forum kunt u lezen welke gevolgen deze volstrekt nieuwe situatie op de wereld gaan hebben, en dat ik mij daar ernstige zorgen over maak. Ik ben niet de enige.
In deze topic wil ik graag van economen weten welke veranderingen er zullen komen in de wereldoliemarkt, nu de prijs niet meer gereguleerd kan worden, en dus strict zal stijgen.
Wat zal de weerslag zijn op de Nederlandse economie van de stijgende olieprijs.
Welke sectoren zullen het eerst/ergst geraakt worden?
Wat zullen de kosten zijn voor de gemiddelde Nederlander?