De grondwet in haar huidige vorm bestaat nu 25 jaar. In de periode van 1946 tot 1983 is er een lange weg afgelegd om te komen tot deze huidge vorm. Het belangrijkste toegevoegde deel is die van de Grondrechten, vastgelegd in het huidige hoofdstuk 1.
Minister Ter Horst stelt:
(voor context zie eerder genoemde link)Minister Ter Horst schreef:Onze Grondwet doet wat flets aan. Inhoud en structuur gelden als weinig toegankelijk. Sommige grondrechten zijn nogal archaïsch geformuleerd, zoals het recht op vrije meningsuiting in artikel 7. Ik citeer: "Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet."
(...)
Om erachter te komen dat Nederland een democratie en rechtsstaat is, moet je wel erg welwillend tussen de regels door lezen en verschillende artikelen in samenhang bezien. Het zijn bijna verborgen boodschappen. Zo is de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in artikel 117, eerste lid, slechts indirect verwoord.
(...)
De werking van de Grondwet is lang niet altijd krachtig genoeg om spanningen te kunnen kanaliseren. Soms komen verdedigers van de vrijheid van meningsuiting in de verleiding om dit recht anderen te ontzeggen.
De Grondwet wordt er soms te pas en te onpas bij gesleept om een bepaalde politieke argumentatie kracht bij te zetten of ze wordt - om dezelfde reden - juist over het hoofd gezien. Ook lijkt de Grondwet soms te worden aangegrepen om irrelevante verschillen te accentueren en scheidingen tussen bevolkingsgroepen aan te brengen. In een woelige wereld verlangen we naar houvast, en dat verlangen kan mensen uit elkaar drijven, soms - vreemd genoeg - door een beroep te doen op de Grondwet.
De vraag is: is de grondwet inderdaad aan herziening toe? Mijn inziens zijn er argumenten voor en tegen. Voorstanders kunnen stellen dat de tekst inderdaad weinig inspirerend is en dat je een geleerde moet zijn om het compleet te doorgronden. Echter kun je ook stellen dat we nog maar kort met de huidige grondwet werken, en dat het nog vorm moet krijgen. 25 jaar is voor een dergelijk staatkundig fundament immers maar kort. En moet een grondwet wel een populaire/inspirerende tekst hebben voor de tijdsgeest? Immers, wat vandaag inspirerend is, kan over 10 jaar als oubollig ervaren worden.
Dan is er ook nog en punt van Internationale afspraken die inmiddels een grote invloed hebben op onze rechtsstaat. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, de Geneefse conventies,... En dan nog de huidige discussie over de Europese Grondwet. Is het dan wel wijs om op dit moment te gaan werken aan een herziening van een "lokale" grondwet?
In concreto: heeft Minister Ter Horst een goed punt, en is de grondwet aan herziening toe?