ik heb ze manieren om de vaste banen aannemelijker te maken. Ten eerste kan ook een electron worden opgevat als een vorm van energie en worden voorgesteld als deeltje maar ook als golf. Als je je nu een atoom met en kern en daar om heen een electronen baan voorstelt dan zou je die baan in de vorm van een golf kunnen tekenen. Als je de baan 1 keer rond bent geweest moet je weer op de zelfde plek/fase in de golf, uit komen. (een geheel aantal golven dus). de volgende positie die het electron dus kan aannemen is een baan waar in dat "geheel aantal golven" + 1 voor komt. nu kom je, als je rond bent, nl weer precies in de zelfde fase van de golf op je begin punt uit.
Dit heet het De Broglie principe
Ten tweede is energie op gedeeld in kwanta. de kleinste hoeveelheid energie (zoals nu bekent is en klopt met ons model) is het foton. Een electron moet, om in een bepaalde baan te blijven, een bepaalde hoeveelheid energie bezitten. de eerst volgende hoeveelheid engerie die hij kan hebben is dus "die energie" + de energie van 1 foton. dit levert de 2de baan op. etc.
Ai, je gooit twee dingen door elkaar, een foton kan verschillende soorten energieen hebben, ofwel van een verschillende golflengte.
Denk eraan dat licht zowel golfverschijnselen als deeltjes verschijnselen bezit.
De elektron trilt om het atoom heen, dit komt doordat het elektron energie opvangt van zijn omgeving (warmte bv) deze trilling moet echter per ronde compleet zijn, zie figuur. Als dit niet is zet het de atoomkern in beweging, dit kost energie, dus dooft deze frequentie, deze energie snel uit.
Men moet deze tekeningen wel zo interpeteren dat de eerste een kleinere radius heeft dan de tweede.
De energie is dus gequantiseerd doordat het elektron de trillingen vol moet maken, en dus in een cyclus niet 2.784 keer kan trillen.