Even de dingen rechtzetten;
Interferentie is een verschijnsel dat
enkel bij golfeigenschappen voorkomt. Dit impliceert dat terwijl van de golfeigenschappen sprake is, het quantum zich in een superpositie staat bevindt (voldoende aan Schrödinger vergelijking). Kortom, doordat het deeltje niet fysiek bestaat, maar slechts wordt uitgedrukt door een waarschijnlijkheidsfunctie als golff voldoende à Schrödingervergelijking, kunnen golven zoals in het "two slit" experiment met elkaar interfereren. Deze laatste zin is min of meer de definitie van superpositie.
Het is belangerijk ook uit te klaren dat in de QM nooit sprake is van een partikeldeeltje zoals we die term kennen uit de klassieke mechanica, zijnde observeerbaar.
Bij de golf/deeltje dualiteit in de kwantummechanica worden de deeltjesachtige eigenschappen gekenmerkt door een vector in de Hilbert ruimte met eindige energiehoeveelheid. Een dimensieloos punt in de ruimte dus. Klassieke 3D observeerbare systemen zijn dus in enige zin verschillend van quantumdeeltjes. Zeggen dat alles simpelweg is opgebouwd uit het quantumdeeltjes gaat niet zomaar op.
Klassieke (non quantum) systemen die interfereren dus in de "klassieke" zin van het woord niet. Ze zijn onderhevig aan de Newton eigenschappen en botsen dus met elkaar, waarbij de uitkomst in principe deterministisch (op voorhand perfect te berekenen) is.
Interfereren is dus een eigenschap die exclusief is aan de notie "superpositie", althans in de geldende theorieën van de QM.
Om uw vraag anders te formuleren; "Kan een macroscopisch (klassiek) systeem zich tijdelijk in een vorm van superpositie bevinden, waaruit volgt dat er tijdens dit moment van macroscopische superpositie interferentie optreedt?"
Het antwoord is 'Ja'; Er is experimenteel aangetoond dat macroscopische systemen zich in een superpositie staat kunnen bevinden.
(
http://physicsweb.org/articles/world/13/8/3)
Of om het anders te zeggen, Schrödingers kat kan zich wel degelijk in een staat van half levend/half dood bevinden zolang ze niet geobserveerd wordt (en aangenomen dat de kat zelf geen invloed heeft op de ineenstorting van de waarschijnlijkheidsfunctie!)
Kortom, om even te recapituleren. Het is belangrijk "Klassieke" partikels en de Quantum deeltjeseigenschappen van elkaar gescheiden te houden. Ze zijn niet gelijk!
Hoe dan ook,deeltjes interfereren in de klassieke zin niet, als interferentie waargenomen wordt, kan wat we zien als deeltje
bij observatie, gedurende het moment van interferentie zich NOOIT als deeltje bestaan hebben, maar MOET het als een waarschijnlijkheidsgolf bestaan hebben. Enkel dan is interferentie mogelijk.