Hallo Allemaal,
Ik snap er niet hoe men erachter kan komen of in een reactie de evenwicht naar links of rechts ligt?
(Als er niet te zien is of er een sterke base of zure aanwezig is)
alvast bedankt
Moderator: ArcherBarry
Ik zal er een voorbeeldvraag plaatsen:Er zal altijd informatie aanwezig zijn waar je het kan uithalen. Bij evenwichtsreacties kun je het aan de hand van de Kc en de Qc bepalen. Wanneer Qc > Kc gaat de reactie naar rechts. Maar kan je wat specifieker zijn in je vraag?
3) Als je de druk verlaagt, verlaagt de temperatuur mee, dus reactie loopt naar rechtsJona444 schreef:Dat is een oefening op de wet van lechatelier.
1) Voeg je Cl2 toe dan zal er SO2Cl2 gevormd worden. Want lechatelier zegt dat men steeds moet tegenwerken. Reactie loopt dus naar links.
2) SO2Cl2(g) <=> SO2(g) + Cl2(g) -xkJ
De vorming van SO2(g) + Cl2(g) -xkJ is een endotherme reactie. Er wordt namelijk warmte weggedaan. Voeg je warmte toe dan zal deze weer weg willen. De warmte kan enkel weg langs rechts (-xkJ). Dus reactie loopt dus naar rechts.
3) Kun je een link leggen tussen druk en temperatuur?
4) Als lechatelier zegt: tegenwerken, wat zal er gebeuren als we SO2 wegdoen? Naar welke richting gaat het evenwicht?
Het evenwicht verschuift inderdaad naar rechts, maar ik weet niet of je verklaring klopt.3) Als je de druk verlaagt, verlaagt de temperatuur mee, dus reactie loopt naar rechts
Opnieuw verschuift het evenwicht inderdaad naar rechts, maar je verklaring is onvolledig.4) Er gaat geen SO2Cl2 meer gevormd worden , dus reactie loopt naar rechts
Dit gedeelte begrijp ik niet... dus SO2Cl2 zal terug omgezet worden naar SO2! Dan blijft er geen SO2Cl2 niet meer over, en zo kan de reactie naar rechts verschuiven ! nee?Klintersaas schreef:Zijdelingse opmerking: Laten we de bijdrage van van 't Hoff niet vergeten en het principe dus bij zijn volledige naam noemen, nl. "het principe van Le Châtelier-Van 't Hoff".
Het evenwicht verschuift inderdaad naar rechts, maar ik weet niet of je verklaring klopt.
Uit het principe van Le Châtelier-Van 't Hoff volgt:
Wanneer we de totale druk van een systeem verhogen zal het evenwicht verschuiven naar de zijde met het kleinste aantal deeltjes. Wanneer we de totale druk van een systeem verlagen zal het evenwicht verschuiven naar de zijde met het grootste aantal deeltjes
In deze opgave bevindt zich aan de rechterkant inderdaad het grootste aantal gasdeeltjes en verschuift het evenwicht dus naar rechts.
Opnieuw verschuift het evenwicht inderdaad naar rechts, maar je verklaring is onvolledig.
Als we SO2 wegnemen zal het systeem deze verandering volgens het principe van Le Châtelier-Van 't Hoff tegenwerken, zal er dus SO2 bijgemaakt worden uit SO2Cl2 en zal het evenwicht naar rechts verschuiven.