Als je het over deeltjes hebt, zijn dit dan bijvoorbeeld elektronen of fotonen of zo, of heb je het wel degelijk over macroscopische voorwerpen?
Als het over elektronen gaat, dan kan ik mss wel helpen. Als je het golfmechanisch model van Bohr, en al die andere wetenschappers die hielpen zoals Einstein, Schrödinger ed, bekijkt, dan proberen die wetenschappers te bewijzen dat een elektron zowel deeltje als golf kan zijn. Waarom wilden ze bewijzen dat een elektron een golf kan zijn, wel, omdat er in atomen bep. plaatsen zijn waar de kans een elektron te vinden gewoon nul is. Moest een elektron zuiver een deeltje zijn, dan zou het niet van de ene schil naar de andere kunnen verspringen, en zou een elektron dus niet geëxciteerd kunnen worden, wat ze uiteindelijk wel kunnen. Als golf kan een elektron wel voorbij die knooppunten passeren.
Een elektron kan dus een barrière overbruggen, zolang je het elektron als golf beschouwt.
Over macroscopische voorwerpen heb ik ooit ook eens een theorie gehoord, er een kans is (maar die is dan wel heel klein) dat bijv. een tennisbal opeens weg is van de plaats waar hij lag, en iets verder opnieuw opduikt. Dit zou mogelijk zijn omdat de atomen allemaal bewegen tov elkaar, en al die bewegingen samen zouden ooit eens allemaal elkaar kunnen opheffen. Gevolg, wij zien die tennisbal even niet. Het feit dat hij ergens anders kan opduiken, heeft ook iets te maken met golfbewegingen. Nu, de kans dat dat ooit gebeurt is onwaarschijnlijk klein hoor !!!