Veerman en Essers (1988) stellen in hun voorwoord : Dit boek bestaat uit een overzicht van de discussie die er is gevoerd over de vraag op basis van welke criteria zou kunnen worden uitgemaakt of een bepaalde bewering of een theorie (als samenstel van beweringen), correct is of niet. De vraag dus naar de criteria m.b.t. de betrouwbaarheid van kennis. ( ) De behandeling van deze soort vragen begint bij de Renaissance. De denkstromingen die daaruit voortkwamen: het empirisme en het rationalisme, vormen het vertrekpunt van de analyse. ( )
Volgens mij is een theorie of bewering testen een vak van methodologie (Scientific method), niet waar?
Volgens mij behoren de denkstromingen als het empirisme en het rationalisme tot kennisleer en niet tot de wetenschapsleer maar is kennisleer dan wetenschapleer?
Men beweert dat de wetenschapsleer ruimer is dan wetenschapsfilosofie maar in de prakrijk worden deze begrippen door elkaar gehaald, dit allemaal zorgt bij mij voor verwarring en ik kan niet meer die dingen van elkaar scheiden.
In een ander boek lees ik dat wetenschapsfilosofie gelijk is aan epistemologie !!.. Zijn de definities dan verschillend van school tot een andere?
In het boek L'épistémologie scientifique des Lumières lees ik:
Lobjet de lépistémologie est source de désaccord entre les Français et les Anglais. En Angleterre, cet objet est la théorie de la connaissance en général. En France, cest létude de la science au sens moderne,. (..)
Voor de Engelse school is epistemologie in het algemeen kennisleer (kentheorie of kennistheorie), maar de voor de Fransen is epistemologie de studies van de wetenschap of evolutie van wetenschappelijk denken.In vocabulaire de la Lalande zegt hij epistemologie is de filosofie van de wetenschappen, en hij voegt toe: "Maar met een meer specifieke betekenis, het is niet exact het bestuderen van wetenschappelijke methoden, dit soort studies is onderwerp van methodologie die een onderdeel van logica vormt, (..) Het is principieel een kritische studie van de principes van verschillende wetenschappen en hun stellingen en resultaten, als doel de logische aard te bepalen en vervolgens de waarden en objectieve resultaten duidelijk te maken".
Nu zie ik hem een onderscheid maken tussen epistemologie enerzijds, en methodologie en wetenschapsfilosofie, in haar algemene betekenis, anderzijds.