Op verzoek een nieuw topic:
Ik heb dinsdag een tentamen Technologische Cultuur. Nu weet ik dat daar een aantal vragen bijna standaard in voor komen en ik vroeg me af of jullie mij kunnen helpen deze te beantwoorden:
Weber:"Science as a vocation" Wat bedoelt Weber hiermee en tegen welke culturele achtergrond verdedigt hij deze opvatting?
Wat hij bedoelt heb ik al bedacht, maar de culturele achtergrond?
Dit is wat ik denk dat hij bedoelt:
Weber vindt dat politiek niet in de collegezaal hoort. Volgens Weber, verwacht men van een wetenschapper dat hij zich alleen richt op zijn onderzoek en zich verder niet bezig houdt met de politieke implicaties daarvan. Ook moet een wetenschapper rekening houden dat wat hij met grote inspanning uitzoekt over 10 jaar al weer verouderd kan zijn. De wetenschap tegenwoordig zo ontzettend gespecialiseerd, dat een wetenschapper zich moet richten op heel klein gebied om iets te bereiken. Een wetenschappelijke prestatie die telt is tegenwoordig altijd een specialistische prestatie. Bovendien één die meestal alleen door vakgenoten op haar waarde geschat kan worden. Dit betekend dat je ook echt van onderzoek moet houden om ervoor te kiezen, dit maakt het dus niet alleen een beroep, maar ook een roeping.
Weber vond dat er naast zijn technische en praktische nut ook nog hoger kwaliteiten verbonden waren aan de wetenschap. Wetenschap kan dan misschien geen doel geven aan het leven, maar het kan wel een soort levensstijl voorschrijven. De ware wetenschapper dient ‘de zaak’ met de groots mogelijke toewijding en beheerst zijn verlangens en weerstaat zijn. Hij ziet zijn beroep als zijn roeping, hij offert zich op voor iets hogers, de zaak.
Als iemand weet tegen welke culturele achtergrond hij deze opvatting verdedigt, zou ik dat graag willen weten.