Ik zie dat er nog niemand heeft gereageerd en dit wordt tevens ook mijn eerste post hier.
Feitelijk is het antwoord 'vrij simpel'. Toen het heelal zo'n 3 minuten 'oud' was, kon door de lagere temperatuur nucleosynthese beginnen en ontstonden de eerste waterstof en deuterium atoomkernen. Daaruit ontstond tevens helium en een zeer kleine hoeveelheid lithium.
Nu behoren protonen en neutronen tot de z.g.n. baryonen en als we kijken naar de verdeling van de lichte elementen in het heelal waar je dus baryonen voor nodig hebt dan blijkt dat de dichtheid van lichte elementen op dit moment niet overeen komt met de voorspelde dichtheid van baryonen ten tijde van de big bang. Dit betekend dus dat een deel van de baryonen helemaal geen baryonen waren maar andere exotische deeltjes m.a.w: donkere materie. Als we er echter vanuit gaan dat die voorspelde dichtheid niet klopt, dan lopen we tegen een ander probleem aan omdat deze baryonen dichtheid afhankelijk is van de constante van Hubble en dan zou die weer niet kloppen.
De baryonen dichtheid ten tijde van de big bang lijkt dus wel te kloppen als we het gaan vergelijken met de hedendaagse hoeveelheid aan waterstof en helium alleen zaten er dus 'valse' deeltjes tussen die helemaal geen baryonen waren en dat splitste zich later af in de vorm van donkere materie.