Professor Puntje schreef:
Zullen er, wanneer de bewijzen steeds langer en ingewikkelder worden, op den duur nog wel genoeg wiskundigen te vinden zijn die dat relatief ondankbare controlewerk op zich willen nemen?
Meestal zijn degene die het controleren zelf al eerder op zoek gegaan naar het bewijs, of zijn het mensen met een externe motivatie (lees: studenten die graag willen afstuderen).
Verder is het ook een kwestie van interessante dingen te onderzoeken. Of het interessant uit te schrijven en uit te leggen (wat die japanner dus niet deed). Een boek schrijven is een ding, lezers vinden een andere.
Ook is er het P vs NP probleem. Een bewijs controleren is in se relatief eenvoudig (in P dacht ik). Misschien zullen op een gegeven moment de bewijzen niet meer met de hand gecontroleerd worden, maar met een programma dat bewezen werd. Ze bedenken is dan nog altijd moeilijk, maar ze verifieren niet.
Allez, het is niet echt een echt probleem. Ofwel zie je wiskunde als een praktische wetenschap, en dan zijn de bewijzen niet altijd zo belangrijk. Ofwel zie je de wiskunde als een esthetische wetenschap, en dan zijn die honderden pagina's aan bewijzen niet wetenschappelijk, of mooi, en slaan de wiskundigen waarschijnlijk 'mooiere' richtingen uit in de wiskunde.