Wat gebeurt er als een aangeslagen zuurstofatoom zich in de eerste aangeslagen toestand bevindt (en dit 110s kan aanhouden), botst op een andere atoom? Dus voordat er een foton uitgezonden kan worden, al gebotst heeft op een andere atoom.
Onder bepaalde omstandigheden kan de energie van een (al dan niet) aangeslagen atoom door een botsing worden overgebracht op het andere atoom en omgekeerd. Dit betreft dan niet alleen de (extra) energie van het elektron, maar ook de kinetische energie van de botsing. Een botsing op zich kan er voor zorgen dat het atoom aanslaat en dat energie wordt uitgewisseld ook als de atomen zelf in eerste instantie niet waren aangeslagen. De botsingen op zich zijn dan een belangrijke factor van de eigenschappen van het gas zoals het vermogen om energie te transporteren.
Maar bij een reeds aangeslagen atoom gebeurd dit alleen na uitzenden van een foton door het elektron. Een aangeslagen atoom dat dus botst met een ander atoom wisselt kinetische energie uit maar niet noodzakelijk ook de energie van de reeds aangeslagen staat. Dat gebeurd pas na uitzending (en vervolgens absorptie) van een foton door het elektron botsing of geen botsing.
(Let wel: dit alles geldt alleen bij atomen van het zelfde element want er zouden dan vele botsingen per seconde nodig zijn door lichte elementen om een zwaarder atoom te doen aanslaan.)
Onder bepaalde omstandigheden kan een aangeslagen atoom 'metastabiel' zijn waardoor het beduidend langer duurt voordat een elektron zijn energie uitstraalt en een botsing veranderd daar dan niets aan.