Een hoogleraar oogheelkunde waarschuwt. We kijken niet meer over de savanne, maar vooral op beeldschermpjes. Dat geeft een beduidend grotere kans op bijziendheid (min-bril) en uiteindelijk kan je daar blind van worden. Niet alleen genetische, maar ook omgevingsfactoren tijdens de groei zoals veel onder lichtarme omstandigheden leven (binnen zitten) en veel op korte afstand kijken (boeken, beeldschermen) veroorzaken een lengtegroei van de oogbol, waardoor het brandpunt in rust van een oog vóór het netvlies komt te liggen.
In ontwikkelde landen is er daardoor een forse groei van het aantal bijzienden waarneembaar.
korte cijfers:
80 procent of meer van de twintigers in Taiwan en Zuid-Korea is bijziend. In de grote steden is dat zelfs meer dan 90 procent. Rond 1950 lagen deze cijfers rond de 20 procent. Nergens ter wereld zijn zo veel mensen bijziend als in Oost-Azië.
50 procent van de twintigers in Europa is bijziend, leert recent Brits onderzoek. Myopie, bijziendheid, is de snelstgroeiende oogafwijking in de wereld.
6 procent van de mensen met myopie wordt hoogbijziend: min-6 of meer. Deze hoogbijzienden lopen een risico van een op de drie om vóór hun pensioen slechtziend te worden.
2,4 procent van de kinderen van 6 jaar is bijziend, bleek onlangs uit onderzoek van Erasmus MC onder Rotterdamse kinderen. De bijziende kinderen in het onderzoek hadden vaker vitamine-D-gebrek en overgewicht, en speelden minder buiten.
23 millimeter is de gemiddelde as-lengte van het oog. Bij hoogbijzienden is die aslengte 26 millimeter (min-6). De kans op slechtziendheid is erg groot vanaf 30 millimeter (min-10).
44 procent van de Taiwanese schoolkinderen die buiten lange pauzes doorbrachten, werd niet bijziend. Van de kinderen die binnen bleven, was dat 33 procent.
15.000 lux is de hoeveelheid licht buiten. Binnen is de hoeveelheid gemiddeld 500 lux. In slechte verlichte ruimten is het vaak maar 50 lux. Hoe meer lux, hoe beter je ogen zijn beschermd tegen bijziendheid.
CAROLINE C.W. KLAVER, MD, PhD; JAN-ROELOF POLLING; JAN W.L. TIDEMAN, MD; MAGDA A. MEESTER-SMOOR, PhD; AND VIRGINIE J.M. VERHOEVEN, MD
lees meer:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/12/nu-een-min-bril-dan-kan-je-straks-blind-worden-a1584649?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=Vandaag&utm_content=&utm_term=20171213
http://www.myopiestudie.nl/blog/wp-content/uploads/2013/01/1014CRSTEuro_Fundamentals.pdf
http://www.myopiestudie.nl/