Een T-Tauri ster (klik) is erg jong. Zo jong dat in haar kern nog geen fusieproces op gang is gekomen, ze is als het ware nog een foetus. Toch is het oppervlak van zo'n protoster even heet als dat van onze Zon, omdat er bij het ineenstorten van de gaswolk in het centrum, waar de nieuweling net ontstaan is, enorm veel kinetische energie vrijkomt die omgezet wordt in warmte.
T-Tauri sterren verschuilen zich in het centrum van de wolk waardoor ze in zichtbaar licht vaak slecht te zien zijn. In die wolk moeten zich ooit protoplaneten gaan vormen; de onderlinge zwaartekracht trekt kleine gas- en stofdeeltjes samen tot klontjes ter grootte van een zandkorrel, die langzaam aaneengroeien tot steeds grotere ballen ruimtepuin tot er planetisimalen gevormd worden. Die planetisimalen zullen talloze malen botsen en door de daarbij vrijkomende hitte uiteindelijk samensmelten tot volwaardige planeten.
Hier een Hubble opname van het gebied rond HL Tauri, een babyster van nog geen miljoen jaar oud in het sterrenbeeld de Stier. De pijl wijst naar HL Tauri, grotendeels verscholen in het enorme omhulsel van gas en stof.
HL-Tauri (onder de pijl) door Hubble. Bron: Nasa
HL Tauri staat op 450 lichtjaar van ons vandaan en is met het blote oog niet zichtbaar (magnitude 15). Ze is ongeveer even zwaar als de Zon, maar met een leeftijd van minder dan 1 miljoen jaar veel jonger en nu nog veel groter. De protoster zal de komende miljoenen jaren steeds verder krimpen, totdat de interne druk en temperatuur zover oplopen dat er waterstof gaat fuseren tot helium en er zo een zonachtige ster ontstaat. Hier een afbeelding van zo'n planetaire wolk in een extreem jong stelsel:
Protoplanetaire wolk rond HL-Tauri. Bron: Eso.
Maar, en dat maakt deze afbeelding werkelijk heel bijzonder, dit is geen artist impression. Dit is echt!
De onlangs gereed gekomen Atacama Large Milimeter Array (Alma) heeft deze verbluffende afbeelding geconstrueerd uit vele metingen aan de gigantische moleculaire wolk rond HL Tauri, en het detail is meer dan indrukwekkend. Duidelijk zichtbaar zijn een achttal donkere banden die de banen aangeven van planetisimalen die bezig zijn d.m.v. hun zwaartekracht hun baan rond de ster schoon te vegen. In deze donkere banden is het door de ster verwarmde gas en stof deels verdwenen, opgezogen door de protoplaneet. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave, en laat tot je doordringen wat voor een uitzonderlijk beeld je hier ziet.
De acht protoplaneetbanen die Alma heeft ontdekt. Bron: Eso
Een werkelijk indrukwekkende demonstratie van de power van Alma, het grootste astronomische observatorium ter wereld.
Alma (zie ook dit bericht) bestaat uit 66 'radio' schotels 5 km hoog op een vlakte in de Atacama woestijn in Chili. Omdat de schotels werken met millimetergolven kan Alma door gas- en stofwolken heen kijken en ons laten zien wat tot voor kort onmogelijk was. Deze opname is gemaakt met nagenoeg de grootste 'baseline' van de schotels. De schotels kunnen dicht bij elkaar gezet worden voor 'groothoek' opnames, maar ook tot 16 kilometer van elkaar geplaatst worden voor de krachtigste vergrotingen die op dit moment mogelijk zijn. Het oplossend vermogen bij deze opname was 35 milli-boogseconden.
Stukje Alma bij nacht.
Niet alleen is de afbeelding verbluffend en overtreft hij de verwachtingen ruimschoots, maar de ontdekking dat zo snel na het vormen van een protoster er al planeetvorming is verrast de astronomen. Tot aan deze opname werd aangenomen dat het vele miljoenen jaren zou duren voor dit proces op gang zou komen. Mogelijk kijken we hier echter naar een uitzondering. Is dat niet het geval dan zal een aantal theorieën moeten worden herzien of kunnen de prullenbak in gaan. "Deze ene opname kan een revolutie in de theorieën over planeetvorming teweegbrengen" aldus Catherine Vlahakis, Lead Program Scientist voor de ALMA Long Baseline Campaign.
Hier een filmpje van Eso waarin op basis van opnamen van sterrenwachten, de Hubble ruimtetelescoop en uiteindelijk de opname van Alma steeds dieper ingezoomd wordt op deze pasgeboren ster en de omringende kraamkamer van planeten.