Het is onmogelijk om in een eindig aantal stappen, hoe klein deze stappen ook zijn, een temperatuur van 0 graden kelvin te bereiken
Dat het een hoofdwet is geeft nog geen antwoord op de vraag waarom dan wel niet...
Maar om aan een object warmte te ontrekken, moet je iets hebben dat nog kouder is.
Dat hoeft niet. Hoe zouden we anders dat koudere moeten maken? Koelen is gebaseerd op een simpel principe. Als een vloeistof verdampt gaan de moleculen van een relatief rustige staat naar een actievere staat (meer beweging). Om sneller te bewegen (trillen) absorberen de moleculen energie uit hun omgeving. Daardoor koelt de omgeving af. Je kan het ook met gas doen. Door gas onder druk door een klein gaatje te spuiten komt het van een hoge druk (weinig beweging) in een lage druk (veel beweging). Doordat de moleculen meer ruimte krijgen zullen ze harder 'willen' bewegen en dus meer energie nodig hebben.
Deze fenomenen kun je goed waarnemen als je een gasfles gebruikt om bv op te koken (je kan hem ook gewoon leeg laten lopen). Als je begint heeft de gasfles (plus inhoud) de omgevingstemperatuur. Laten we zeggen 20 graden celcius. Als je het gas er snel uit laat lopen zal de fles na een a twee minuten een ijslaag vertonen. Blijkbaar is de fles afgekoeld tot onder het vriespunt van water. Op den duur zal het gas zo koud worden dat het nog maar langzaam verdampt en zal de gasstroom steeds langzamer verlopen. Leuk experiment, maar doe het wel buiten!
Om antwoord te geven op je vraag: kouder dan 0 Kelvin (of zelfs vlak daarbij) kan niet omdat moleculen bij die temperatuur geen warmte (=bewegingsenergie) meer kunnen afstaan want....ze bewegen niet meer! Iets wat niet beweegt kan ook geen energie afstaan. En dus niet kouder worden.
Tenminste...
Stel dat we een nieuwe manier vinden om te koelen, waarbij we niet afhankelijk zijn van bewegingsenergie, dan zijn we theoretisch in staat verder te koelen dan 0 Kelvin!