Math-E-Mad-X schreef: ↑ma 14 feb 2022, 17:36
HansH schreef: ↑ma 14 feb 2022, 17:17
Math-E-Mad-X schreef: ↑ma 14 feb 2022, 15:39
Behoud van informatie betekent dat we, gegeven een bepaalde toestand, terug kunnen rekenen hoe die toestand er een tijd geleden uitzag (er is dus geen informatie verloren gegaan tussen de oude toestand en de huidige toestand).
Maar volgens deze definitie kun je toch ook van de situatie binnen de waarnemingshorizon terugrekenen hoe de situatie er in het verleden uitzag? Massa die erin viel gaat nog steeds in vrije val alleen verandert de ruimtetijd sneller dan c zodat je dat vanaf buiten niet meer kunt zien.
Nou ja, volgens Hawking kon dat dus niet. Maar bedenk je wel dat hij tot die conclusie kwam door quantumvelden theorie met algemene relativiteitstheorie combineren. Dat zijn sowieso al twee lastige onderwerpen, maar de combinatie daarvan is al helemaal extreem ingewikkelde materie die maar door heel weinigen begrepen wordt.
Met jouw simpele redenering die alleen op de ART is gebaseerd kan niet verwachten tot diezelfde conclusie te komen. En ik kan je verder ook helaas niet uitleggen hoe hij tot die conclusie kwam.
Een erg goede introductie is Elementary Introduction to Quantum Fields in Curved Spacetime van Sergei Winitzki. Ik denk dat de volgende route de kortste klap geeft.
In de kwantumveldentheorie ontwikkel je je kwantumveld in termen van harmonische trillingen, net zoals je een willekeurige toon kunt ontwikkelen in zuivere tonen. Deze ontwikkeling (Fourier-expansie) is Lorentz-invariant. Dat is handig, want zo is het aantal aangeslagen deeltjes in een veld voor elke inertiaalwaarnemer (IW) hetzelfde. Oftewel: N deeltjes is N deeltjes voor elke inertiaalwaarnemer, en vooral: het vacuüm N=0 is voor al deze IW'ers hetzelfde.
Maar als je naar een versnelde waarnemer gaat, dan verandert de ontwikkeling in harmonische trillingen. Je kunt dit vergelijken met hoe er schijnkrachten opduiken in Newtons tweede wet wanneer je gaat versnellen: die wet is simpelweg niet covariant (heeft niet dezelfde vorm) onder versnellingen. Net zo is de ontwikkeling van het kwantumveld niet covariant onder versnellingen. Dat leidt tot het zogenaamde Unruh-effect: wat voor IW'ers een vacuüm is (N=0), wordt voor versnelde waarnemers een N-deeltjes toestand. Bij een schijnkracht komt de afwijking van het voorwerp eigenlijk doordat er een kracht op de waarnemer werkt; bij het Unruh effect wordt er een energie gemeten in het vacuüm die eigenlijk wordt geleverd door het mechanisme dat de waarnemer versnelt. Maar een deeltjesdetector zal er niet minder om klikken, net zoals een versnelde waarnemer daadwerkelijk een afbuiging waarneemt van het voorwerp.
Nu heeft een versnelde waarnemer in de speciale relativiteitstheorie een waarnemershorizon (zie
https://en.wikipedia.org/wiki/Rindler_coordinates). En we weten middels het equivalentieprincipe dat een versnelde waarnemer locaal equivalent is aan een zwaartekrachtsveld. Je verwacht dus dat een waarnemer bij een zwart gat, net als een versnelde waarnemer in een vlakke ruimtetijd, een ander vacuüm zal definiëren dan een waarnemer ver buiten het zwarte gat. En dat is zo: de nabije waarnemer zal meten dat het vacuüm deeltjes bevat. De oorzaak is nu echter niet de versnelling, maar een globale eigenschap van de ruimtetijd: het zwarte gat.
Dit alles heeft nog weinig met kwantumzwaartekracht te maken. Kwantumzwaartekracht wordt pas belangrijk als je gaat bekijken wat er gebeurt als het zwarte gat bijna is "verdampt", en wanneer je de verstrengeling van de bijbehorende straling gaat bekijken. Bij gebrek aan kwantumzwaartekracht kunnen we hier geen waterdichte uitspraken over doen.
Wat mensen wel hebben geprobeerd,is om het proces van Hawkingstraling en -verdamping af te beelden op een kwantumveldentheorie middels holografie (
https://en.wikipedia.org/wiki/AdS/CFT_correspondence). De bijbehorende kwantumveldentheorie is unitair, wat suggereert dat er aan de zwaartekrachtskant ook geen informatie verloren gaat.
Hoop dat dit een beetje helpt.