PhilipVoets schreef: ↑zo 16 jul 2023, 10:26
Dag,
Ik had in mijn hoofd zitten dat -in algemene zin- de mate van reactiviteit tussen twee elementen toeneemt naarmate het verschil in elektronegativiteit tussen deze twee elementen (en dus ongeveer de “hemelsbrede afstand” tussen beide elementen in het periodiek systeem der elementen) toeneemt; klopt dat? Zo zou K dan bijvoorbeeld sterker dan Na met OH moeten reageren.
Dank alvast!
Ik denk dat je dit vanuit een ander perspectief moet benaderen. Voor elektronegativiteit gelden verschillende definities, maar de oorspronkelijke (en nog steeds min of meer standaard) methodiek van Pauling definiteert elektronegativiteit aan de hand van het verschil in bindingsenergie van een binding tussen 2 verschillende elementen, en de bindingsenergie die die elementen met zichzelf hebben. Dus, het verschil in bindingsenergie van een A-B bining en die van het gemiddelde van A-A en B-B wordt toegekend aan een verschil in elektronegativiteit tussen A en B. Op basis thermodynamische gegevens van zeer veel verschillende stoffen zijn, gemiddelde, waardes voor de elektronegativiteit van de verschillende elementen bepaald.
Maar, terugkomend op de definitie: een groot verschil in elektronegativiteit betekent dus een groot verschil in bindingsenergie, en als A-A en B-B met elkaar reageren, dan zal de vorming van A-B dus de meeste energie opleveren als het verschil in elektronegativiteit het grootst is.
Nu zijn er meer definities van elektronegativiteit, maar die volgen allemaal min of meer dezelfde trend, dus in zijn algemeenheid kun je dit verband wel stellen. Maar als het om reactiviteit gaat komen er toch ook nog een hoop andere effecten bij kijken. In het voorbeeld dat je noemt, KOH en NaOH bestaan niet uit Na-OH en K-OH moleculen maar uit kristallen waarin elke K
+ of Na
+ en elke OH
- aan meerdere ionen van de andere soort trekken; het totaal ervan bepaalt de totale bidingsenergie en stabiliteit van de stof. En KOH en NaOH hebben andere kristalstructuren dus die zijn niet op basis van verschil in elektronegativiteit alleen te vergelijken.