Dat moet je denk ik even verder toelichten. waarom verandert volgens jou de resonantiefrequentie niet?jkien schreef: ↑za 25 mei 2024, 12:08 De wrijving is nul dus de viskeuze kracht is nul. Dan krijg je het gedrag van wat spottend wel eens 'droog water' wordt genoemd. Een roeiboot kan in droog water niet versnellen of afremmen, hoe hard je ook roeit. De resonantiefrequentie van je torsieslinger verandert niet.
De aanpak van het probleem wil ik niet opleggen. in principe mag je alles varieren, immers het gaat om de formule en de afleiding daarvan die erachter zit, dus kun je later voor de parameters invullen wat je wilt.
De beweging is horizontaal, de versnelling ook, F=ma, dus de beweging trekt zich alleen wat aan van horizontale krachten. De enige horizontale kracht komt van de torsieveer. In werkelijkheid zou wrijving de tweede horizontale kracht zijn, maar die heb je nul gesteld.
maar dan zou ik toch voor een bepaalde hoekverdraaiing wel een torsie krijgen maar geen traagheidsmoment? dus dan krijg je een resonantiefrequentie van oneindig.jkien schreef: ↑za 25 mei 2024, 13:45 De beweging is horizontaal, de versnelling ook, F=ma, dus de beweging trekt zich alleen wat aan van horizontale krachten. De enige horizontale kracht komt van de torsieveer. In werkelijkheid zou wrijving de tweede horizontale kracht zijn, maar die heb je nul gesteld.
het doel is uiteindelijk om het systeem elektronisch aan te sturen zodanig dat het ding blijft resoneren met gelijblijvende amplitude. De elektronica zorgt er dan voor dat alle wrijvingskrachten dan precies door de aandrijving in tegenovergestelde richting geleverd worden, dus kun je dat vervangen door netto de wrijving te verwaarlozen. vandaar dat ik dat maar gelijk doe.
Dat heb ik getest. De resonantiefrequentie van een massa een een veer is veel hoger dan wanneer ik de massa in water onderdompel. en vrijwel niet afhankelijk van de amplidtude (wrijvingskracht is evenredig met het kwadraat van de amplidtude, dus als dat een rol zou spelen kan ik die rol beperken door een kleine amplitude te kiezen)