HansH schreef: ↑vr 07 jun 2024, 09:51
flappelap schreef: ↑do 06 jun 2024, 17:34
"De gravitatie" is hier de zwaartekracht ten gevolge van de massa. De onderlinge afstoting tussen 2 massa's hangt niet af van de massa, maar van de waarde van de kosmologische constante.
Maar blijkbaar is die kosmologische constante dan wel van invloed op de ruimtetijd kromming. Moet ik het dan zo zien dat de kosmologische constante een zodanige ruimtetijd kromming maakt dat een geodeet betekent dat alles zich van elkaar verwijdert? Maar als dat zo is, is die kosmologische constante dan geen lijmmddel om effecten te verklaren waarvan we de onderliggende oorzaak niet snappen zoals waarom expandeert het universum? Ook het feit dat die kosmologische constante blijkbaar niet samengaat met behoud van energie zou bij mij een belletje doen rinkelen dat er ergens iets niet moet kloppen. zowizo al het feit dat in de ART behoud van energie blijkbaar niet geldt vindt ik al vreemd. Want behoud van energie zou een algemeen geldende natuurwet zijn.
- Uiteraard is de kosmologische constante (KC) van invloed op de kromming. Zonder KC is de ruimtetijd vlak als er geen impuls en energie is. Met de KC ondergaat de ruimtetijd een constante kromming in de afwezigheid van impuls en energie. Daarom wordt het ding ook wel als een "vacuümenergie" opgevat, maar de vraag is of dit hout snijdt. De ambiguïteit komt van het feit dat de Einsteinvergelijkingen zeggen dat "ruimtetijdkromming = energie-impuls verdeling", maar wat nu exact als ruimtetijdkromming en wat als energie-impuls verdeling geldt is niet eenduidig. De KC kun je van links (kromming) naar rechts halen en vervolgens onder de energie-impuls tensor scharen. Dat roept de vraag op wat de oorsprong is van deze vacuümenergie-impuls, en dat weten we niet; elke schatting vanuit kwantumveldentheorie (wat een natuurlijke bron is voor vacuüm-energie) levert nonsens op.
- De KC is geen "lijmmiddel": op basis van de fundamentele principes van de ART (symmetrieën, hoogstens tweede orde afgeleiden) hoort dat ding daar. Het is oorspronkelijk door Einstein als lijmmiddel ingezet, maar dat is weer een ander verhaal.
- Waarom zou behoud van energie "een algemeen geldende natuurwet moeten zijn"? Volgens Noether zijn symmetrieën leidend en de behoudswetten het gevolg. Geen symmetrieën, geen behoudswetten. Althans: globaal. Lokaal is energie wel degelijk behouden. Jouw intuïtie over energiebehoud is waarschijnlijk ingefluisterd door je Newtonse opvatting over ruimte en tijd waarin ruimte en tijd een vast, statisch toneel vormen. Energiebehoud gaat over zaken in de ruimtetijd: materie en velden. Maar zodra ruimtetijd zelf ook dynamisch wordt kan het energie en impuls uitwisselen met materie en velden. Uiteindelijk is de energie-impuls tensor covariant behouden, en dat is wat "energiebehoud" inhoudt in de algemene relativiteitstheorie. Twijfelen aan de ART omdat je Newtonse noties van behouds"wetten" niet meer voldoen is zoiets als twijfelen aan de ART omdat tijd niet meer absoluut is.
- Overigens weten niet waarom het heelal uitzet. Dat hangt van een aantal zaken af, waaronder begincondities waarvoor we geen verklaring hebben. Dat hangt dus niet alleen van de KC af.