Moderators: jkien, Michel Uphoff
Het was ook wel een erg raar verhaal. Maar goed, ik had het geplaatst, omdat Planet meestal een zeer betrouwbare bron is, en het is geen 1 april.Planet schreef:Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen hebben ontdekt dat de kans bestaat dat er binnen honderd jaar een stuk van de zon afbreekt. Het zou gaan om een brokstuk met een diameter van maar liefst 81.000 kilometer. Ter vergelijking: de aarde heeft een diameter van 12.756 kilometer.
Volgens de wetenschappers kan de zon splijten vanwege de eigen zwaartekracht van de ster. Deze kracht zorgt voor een enorme druk op de eigen materie. Door een verschuiving van het percentage waterstof op een bepaald stuk van de zon, bestaat de mogelijkheid dat dit stuk weggeduwd wordt doordat hier minder waterstof omgezet kan worden in helium.
Gevolgen melkwegstelsel
De zon heeft een totale diameter van 1.392.000 kilometer. Als het zonnebrokstuk van met een diameter van 81.000 kilometer inderdaad het melkwegstelsel in geslingerd wordt, kan dit grote gevolgen hebben. Volgens de wetenschappers gaat het zonnedeel zweven in de atmosfeer waardoor de mogelijkheid bestaat dat het in botsing komt met andere planeten of sterren. Deze botsing kan vervolgens grote gevolgen hebben voor het hele melkwegstelsel.
De kans dat er inderdaad een stuk van de zon afbreekt is echter niet erg groot. De Wageninger wetenschappers schatten de kans op dit voorval op 0,2 procent. De wetenschappers van de Nederlandse universiteit stuitten per toeval op het gevaar van de splijtende zon toen ze bezig waren met een onderzoek naar de zogenaamde proton-proton cyclus van de wereldberoemde ster.
Mocht het in onze atmosfeer gaan zweven lijkt het eerder een probleem voor ons ipv andere planeten en sterren. Dan pas zouden we van een broeikaseffect kunnen praten!Volgens de wetenschappers gaat het zonnedeel zweven in de atmosfeer waardoor de mogelijkheid bestaat dat het in botsing komt met andere planeten of sterren.