Wacht even, nou gooi je twee dingen door elkaar:
Waarom blijft een voorwerp in de ruimte niet eeuwig versnellen ?
wat vertraagt een voorwerp in de ruimte ?
Ik maak op uit je vraag dat je bewegingen in een rechte lijn bedoelt. Even simpel Newtoniaans:
Ten eerste zijn versnellen en vertragen in wezen hetzelfde: het gaat om een verandering van snelheid als gevolg van een kracht. Op iets dat "eeuwig" blijft versnellen moet dus ook "eeuwig" een kracht werken. Neem dus je raket, en laat de motor doordraaien, en je zult sneller en sneller blijven gaan.
Om te wat jij vertragen noemt is er dus ook een kracht nodig, het enige verschil met wat jij versnellen noemt is dat de kracht dan tegengesteld werkt aan de richting die je hebt. Als die kracht (mee óf tegen) er niet is ga je gewoon met door met de snelheid die je hebt. Op aarde heb je al gauw last van luchtwrijving, elke seconde weer moet je biljarden luchtmoleculen opzij duwen om er langs te kunnen. Je kunt ook zeggen dat die luchtmoleculen een kracht op jou uitoefenen, en daarmee je snelheid veranderen. In de ruimte bestaat zoiets niet (of beter: nauwelijks). Heb je in de ruimte dus eenmaal een snelheid dan zul je die blijven houden. Je kunt je motor uitzetten en je gaat met hetzelfde gangetje verder, voor eeuwig, nou ja, bijna dus.
Want de ruimte is ook weer niet helemaal leeg. Hoe weinig ook, overal is wel zwaartekracht. Zelfs licht kan een kracht op je uitoefenen (
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnezeil ), en ook in de ruimte zijn er moleculen om tegenaan te botsen: in de literatuur vind je gemiddeldes van 100 tot 1000 atomen per liter. (In een liter lucht op aarde vind je echter al gauw rond 100 000 000 000 000 000 000 keer zoveel moleculen)
Wat stopt de versnelling ?
Dat is dus simpelweg een afwezigheid van kracht: als de kracht ophoudt, dan houdt ook de versnelling op en ga je met hetzelfde gangetje door. En met versnelling bedoelen we dus "verandering van snelheid".