Glas 3 lijkt wel iets meer te 'verwijden' dan glas 4, maar heel spectaculair is het verschil ook weer niet. Anderzijds moet de brekingsindex van het glas wel heel erg dicht bij dat van de vloeistof liggen wil je het echt zien 'verdwijnen'.
Bovendien heb je nog borosilicaat glas dat gebruikt wordt in toepassingen waar uitzetting door temperatuur problemen geeft als je gewoon soda-lime glas zou gebruiken, en de brekingsindex daarvan is ca 1.48.
Ik denk niet dat de brekingsindex een al te goede basis is om glassoorten te onderscheiden: er zijn veel soorten glas met ieder hun eigen brekingsindex. Dat de brekingsindex niet overeen komt met die voor "standard" soda-lime glas verbaast me niets: dat soort glas vind je in ramen van 50 jaar oud en in wegwerp glas (een pot groente oid), niet in glas dat gemaakt is om een tijdje mee te gaan zoals een wijnglas.
De enige manier om achter de samenstelling van een glas te komen is analyse van de elementen in het glas.