Wij hebben op dit moment te maken met niet een maar twee primaire bedreigingen voor de wereldeconomie.
Ten eerste is daar natuurlijk de huidige kredietcrisis.
Maar ten tweede is er de veel ernstiger crisis die wordt veroorzaakt door de op handen zijnde uitputting van de fossiele brandstofreserves.
Tegelijkertijd verkeert ook de westerse wereld in een zwakker wordende positie op mondiale schaal. Tegenover de rest van de wereld zijn we langzamerhand alle troeven aan het verliezen.
Onze arbeidskrachten zijn structureel te duur.
Op het gebied van innovatie hebben we geen voorsprong meer op de opkomende oosterse economieen. En tenslotte hebben we vrij weinig natuurlijk hulpbronnen en zijn daarom vatbaar voor door de grondstoflanden uitgeoefende druk.
Waarom verenigen we nu niet al deze factoren en zetten we ze om in voordelen?
Hoe?
Simpelweg door het voeren van een uiterst agressief en proactief energiebeleid. Energie moet de absolute speerpunt van zowel Europa als de VS, het liefst in samenwerking, worden, zelf als dat ten koste van andere economische sectoren moet gaan.
De westerse landen zijn bij uitstek geschikt voor het voeren van een dergelijk beleid. De VS hebben een zeer groot binnenland waar zich enorm potentieel bevindt en Europa heeft de Afrikaanse woestijnen als voortuin.
Wat moeten we gaan doen:
Er moet ten eerste een zeer ambitieuze opschaling van het huidige groene energieopwekkings- en besparingsbeleid komen. Dit dient om onze afhankelijkheid van de buitenwereld binnen de perken te houden en ons meer tijd te geven voor het uitvoeren van component twee.
Ten tweede moeten we grootschalige energie opwekkingsprojecten ter hand gaan nemen en zoveel mogelijk in eigen beheer houden. Het gaat dan om grote zonne energiecentrales in woestijngebieden, windkrachtparken in de zee en andere vergelijkbare projecten.
Het voordeel van dit plan bestaat hierin dat het voorziet in een zeer grote boost van de reele economie. Economie gaat immers niet om overvloed, het gaat om schaarse middelen en het gebruik daarvan. Energie is zo ongeveer het meest schaarse productiemiddel dat er is en door deze markt in handen te nemen zal het westen zijn leidende positie weer in handen kunnen nemen.
Voordelen van deze aanpak:
- oplossen van de energiecrisis en op termijn daamee ook de global warming crisis eerst op lokale en later op mondiale schaal
- gebruik maken van een paar unieke sterke punten van de westerse landen
- veel van deze projecten komen neer op het bouwen van installaties en infrastructuren. Asiatische landen kunnen dit niet gemakkelijk kopieren, in tegenstelling tot technologische vindingen.
- uit het slop trekken van de economie.
- verlaging van de afhankelijkheid van Arabieren en Russen
- we trekken de lont uit een aantal gevaarlijke kruidvaten zoals oa. het Midden-Oosten