Pijn is een begrip wat moeilijk te definiëren is, helemaal omdat een mogelijke pijngrens verschilt per persoon.
Nu vroeg ik mij ondanks deze abstracte zaken af in hoeverre omgevings- en lichaamsdeeltemperaturen voor invloed hebben op een pijnprikkel. Hiermee bedoel ik niet het voelen van een koud of warm voorwerp wat via de zenuwen in de hersenen wordt omgezet in een gevoel dat als pijn wordt ervaren maar bijvoorbeeld het volgende:
Een persoon bevindt zich in een ruimte A waar het 22 graden Celcius is en wordt geprikt met een naald in zijn been ( mechanische prikkel wordt afgegeven), dit doet pijn. Hierna bevindt dezelfde persoon zich in een ruimte B waar het 40 graden Celcius is ( met voor de rest dezelfde omstandigheden als in ruimte A), ook hier wordt hij geprikt in hetzelfde been, ook dit doet pijn. En zo bevindt de persoon zich nog in vele andere kamers met andere temperaturen, maar met verder dezelfde omgevingsfactoren.
Is de pijn anders qua sterkte per kamer of is omgevingstemperatuur niet in verband te brengen met de sterkte van de pijn? Concreter gezegt; kan omgevingstemperatuur invloed hebben op bijvoorbeeld de snelheid van de neurotransmitters die prikkels moeten doorgeven?
En hoe zit dit wanneer een ledemaat bijvoorbeeld sterk afgekoeld/opgewarmd wordt met vries- of warmteelementen, wat voor effect heeft dit op de hoeveelheid pijnprikkels die worden afgegeven en worden doorgegeven aan de hersenen wanneer ook hierbij pijnprikkels worden opgewekt? Zou het dan dus zo kunnen zijn dat mensen met koorts ( een natuurlijke temperatuursverhoging in het lichaam) pijn anders ervaren dan wanneer diegene geen koorts heeft, afgezien van het feit dat bij koorts ook andere factoren een rol kunnen spelen?