ccc
Artikelen: 0
Berichten: 211
Lid geworden op: wo 31 okt 2007, 15:36

vraagjes micro-organismen

Ey,

Waarom zijn amylase, lipase en gelatinase extracellulaire enzymen?

Waarom is O2 toxisch voor strikt anaërobe micro-organismen?
rappen-eddy
Artikelen: 0
Berichten: 774
Lid geworden op: vr 10 okt 2008, 15:32

Re: vraagjes micro-organismen

1) bv. amylase is een extracellulair enzym dat zetmeel afbreekt tot zijn basiscomponenten, zodat het kan worden opgenomen door de bacteriële cel.

2) Waarom kan jij niet zonder zuurstof leven? :P
Pink Panther
Artikelen: 0
Berichten: 516
Lid geworden op: za 02 jun 2007, 14:45

Re: vraagjes micro-organismen

amylose, gelatine en vetten kunnen niet zomaar worden opgenomen door de cellen. ZE zijn te groot om zomaar door de celwand de te gaan en er bestaan geen specifieke kanalen voor. daarom moeten ze eerst worden afgebroken tot kleine stukjes. Dus moeten die enzymen ook eerst naar buiten (de cel) gaan, om daar het product af te breken zodat die kleine stukjes wel naar binnen kunnen gaan.

als O2 niet toxisch zou zijn, waren het ook geen strikt anaërobe organismen. Maar dat is natuurlijk een antwoord dat je niet wil horen. Nu ik zou het volgende zeggen (maar dat zal waarschijnlijk ook niet het hele verhaal zijn). Zuurstof kan vele schadelijke verbindingen vormen, denk maar aan zuurstofradicalen of peroxides. Die brengen veel schade toe aan weefsels. anaërobe organismen kunnen deze schadelijke stoffen niet afbreken. Aërobe organismen hebben bijvoorbeeld catalase, een ezym aanwezig in de peroxisomen, en dat kan het zeer schadelijke waterstofperoxide afbreken.

Zoals ik al zei, is het waarschijnlijk maar een tipje van de sluier, maar ach, het kan maar nuttig zijn.

Terug naar “Immunologie en microbiologie”