Arie Bombarie schreef: ↑za 23 jun 2012, 01:33
Het touw is misschien niet zo'n goed voorbeeld. Maar waarom vervormt bijvoorbeeld een rubberen 'sliert' (zonder buis eromheen) bij een drukbelasting, in plaats van deze drukbelasting te weerstaan zonder te vervormen (zoals bijvoorbeeld het geval is bij een ijzeren staaf).
Dat is niet helemaal correct.... een ijzeren staaf die voldoende belast wordt, zal eveneens vervormen. Stel dat we een rubberen sliert of een touw of gelijk wat hebben, zal die, indien het eindje kort genoeg is, mogelijks wel rechtop blijven staan. Elk vast materiaal heeft een weerstand tegen vervormen. Ik ga even door enkele gevallen om je te laten aanvoelen welke elementen een invloed hebben:
Die heeft enerzijds te maken met de doorsnede van het materiaal:
- een dikke staaf kan een grotere belasting aan dan een dunnere staaf
- als je een voldoende dik touw hebt, kan je dit misschien wel op compressie gaan belasten, terwijl een dunner touw slap valt
- als je rubberen sliert rechtop zet van pakweg minder dan een centimeter breedt, valt deze misschien slap, maar als je een rubberen blok maakt van enkele centimeters breedt van hetzelfde materiaal , kan je hier wel op steunen. Voorwaarde is dat je je blok groot genoeg maakt.
- Om bij het voorbeeldje van de rubberen blok te blijven, omdat dit intuitief te verstaan is: als we de doorsnede van die rubberen blok gelijk houden, pakweg 10 bij 10 cm, maar de lange zijde langer maken, pakweg 2 m lang, dan zal die plots veel buigzamer worden in die richting. Wanneer die balk in de korte richting wordt samengedrukt, is die nog steeds vrij stevig.
Dit maar om u te laten aanvoelen: er is dus een invloed op het stijfheidsgedrag van uw balk of koord of staaf die te maken heeft met de doorsnede en de lengte van uw vorm ten opzichte van de belasting. De geometrie dus.
Een volgende element, en dat is vermoedelijk het eenvoudigst te snappen:
- een staaf met eenzelfde lengte en eenzelfde doorsnede bestaande uit staal, zal een grotere kracht kunnen opvangen dan diezelfde staaf bestaande uit rubber of trouw. Dit heeft dus duidelijk iets met de vervormbaarheid van het materiaal zelf te maken. Hier zijn zaken als elasticiteitsmodulussen bepalend. Een elasticiteitsmodulus drukt uit wat de vervorming is van een materiaal bij een gegeven vorm en belasting. Staal is dus veel minder eenvoudig te vervormen dan touw, maar desondanks is het vervormbaar. Waarom het ene materiaal vervormbaarder is dan het andere materiaal, heeft inderdaad terecht te maken met de moleculaire structuur van het materiaal. Een touw dat bijvoorbeeld uit kunststof bestaat (bv. polypropyleen), kan langsheen zijn lange sliervormige moleculaire koolstofbindingen met langs de zijden waterstofmoleculen op gemakkelijker buigen. Staal heeft een dicht kristalrooster waarin ijzer aan ijzer is gebonden, is veel compacter, en zal daarom dus veel steviger in zijn moleculair rooster blijven zitten. In die zin is dit enigszins een antwoord op je deelvraag: het is mogelijk om min of meer te gaan inschatten wat de stijfheid zal zijn, puur op basis van hoe uw materiaal moleculair is opgebouwd. Een ander voorbeeld: Diamand bestaat net als polypropyleen (PPE) uit koolstof, maar die koolstof is zuiver gebonden aan alle andere koolstoffen en is langs alle kanten sterk ingebonden. Hier zijn geen slierten door de aanwezigheid van zijdelings ingeplaatste waterstoffen - dus dit is weinig vervormbaar. Zuiver theoretisch is één en ander dus in te schatten, maar om iets exact te weten is het dus wel handig om dit aan een belastingsproef te onderwerpen.
Verder is er nog de invloed van de belasting: dat kort eindje touw dat misschien nog wel net rechtop blijft staan, is bij de minste belasting samengedrukt. Maak je dit touw langer, dan is de belasting dat op dit touw werkt het gewicht van het touw zelf. Maak je een dunnen stalen staaf tientallen meters lang, dan zal ook die staaf onder zijn eigen gewicht bezwijken. Maak je een staaf korter, maar belast je dit met een grote kracht, dan zal die staaf ook bezwijken.
Desondanks wordt in alle gevallen waar vervorming optreedt iets 'samengedruk', en dat kan alleen maar als het eindje langs de andere kant een weerstand geeft. Bijgevolg is, ondanks wat je intuitief aanvoelt, toch wel een - weliswaar zeer kleine - druk doorgegeven naar de andere kant. Probeer eens met een kort garendraadje (pakweg 1 cm) in het los strandzand te tekenen. Je zal zien dat daar afdrukken in komen.
Conclusie: op misschien enkele spitstechnologische uitzonderingen van materialen die eventueel zouden krimpen als ze belast worden en waar jij en ik nog nooit van hebben gehoord, geeft elk materiaal waarop je een compressie geeft, die druk door, en naargelang de vorm, de materiaaleigenschappen en de belasting, zal die druk hetzij door het materiaal zelf worden opgenomen, maar hoe dan ook wordt een minimale hoeveelheid ook door gegeven.