Theoretisch interessant is het wel, maar je kan je afvragen wat de praktische betekenis van het verdampen van black holes in ons uitdijende universum kan zijn:
Laten we van het kleinst mogelijke stellaire black hole uitgaan. Dat heeft ongeveer 3,2 zonmassa's. De temperatuur van zo'n black hole is 1,93.10
-8 K. Het black hole zal dus pas kunnen 'verdampen' als het heelal kouder is dan die temperatuur. Tot die tijd kan het black hole alleen maar zwaarder worden en hoe zwaar dat zou kunnen zijn, is de vraag. Hoe zwaarder hoe lager de temperatuur. Maar laten we dit even buiten beschouwing laten, en van een ondergrens van die 1,93.10
-8 K uitgaan.
Nu is de gemiddelde temperatuur in het heelal 2,726K. Het heelal moet dus 2,726K/1,93.10
-8 K = 141 miljoen keer kouder worden dan nu, en daar hoort een schaalfactor van 141 miljoen bij. M.a.w. het heelal moet 141 miljoen keer groter worden dan het nu is voordat die extreem lage temperatuur bereikt wordt.
De event horizon ligt volgens het meest aanvaarde kosmologische model en de huidige metingen over 10 miljard jaar op ongeveer 17 miljard lichtjaar, en zal daarna niet meer groeien. Bij een schaalfactor die 141 miljoen keer toeneemt, liggen dan alle objecten die nu 120 lichtjaar of meer van ons verwijderd zijn in de toekomst achter de event horizon, en maken geen deel meer uit van het fysisch betekenisvolle heelal.
Als er zich al een black hole binnen een straal van 120 lichtjaar van ons bevindt, begint het dan pas te verdampen. Volgens Hawking duurt dat verdampen een whopping 6,88.10
68 jaar. Alles binnen ons waarneembare heelal is dan al eonen geleden verdwenen achter de event horizon althans volgens
deze tijdschaal. En dan hebben we het nog steeds over het lichtst mogelijke black hole van 3,2 zonmassa's dat mogelijk al lang verdwenen is in een superzwaar zwart gat dat pas véél later gaat verdampen.
Wikipedia stelt dat 'al' na 10
43 jaar het 'Black Hole Area' begint, het moment waarop alles in het heelal verdwenen is op de black holes na. Maar ook dan moet de temperatuur van die black holes voor verdampen hoger zijn dan die van het heelal, en de vraag is wat die laatste temperatuur dan zal zijn. Het heelal zou na 10
43 jaar louter bestaan uit elektronen, neutrino's en fotonen. Is de temperatuur van dit vreemde heelal hoger dan die van de black holes dan zullen die intact blijven en deze elementaire deeltjes blijven opnemen (met toenemende massa en lagere temperatuur tot gevolg). Overigens, andere berekeningen geven al een big rip na 22 miljard jaar aan, dat is morgen op deze schalen.
Vooralsnog denk ik dat het zo geredeneerd maar de vraag is of er ooit een stellair of groter black hole verdampt. Klopt dat, dan zou ook die informatieparadox een hersenschim kunnen zijn.
In de bijlage de Black Hole Calculator van Jim Wisniewski (met formules van vele niet nader genoemde anderen), die door mij schaamteloos is vertaald en in een enkel bestand is gezet. Pak de zip uit, en let er op dat je bij het starten toestemming geeft voor het uitvoeren van javascript.