Gebruikersavatar
Jorim
Beheer
Artikelen: 0
Berichten: 5.920
Lid geworden op: vr 21 jul 2006, 15:44

Steden koelen met groene infrastructuur: een gezondheidseffectbeoordeling van Europese steden

urban heat island
Hoge omgevingstemperaturen worden in verband gebracht met veel (nadelige) gezondheidseffecten, waaronder vroegtijdige sterfte. De combinatie van opwarming van de aarde als gevolg van klimaatverandering en de uitbreiding van de wereldwijde gebouwde omgeving maken dat de intensivering van stedelijke hitte-eilanden wordt verwacht, gepaard gaand met nadelige effecten op de gezondheid van de bevolking. Groene infrastructuur kan lokale temperaturen verlagen. Bioloog Tamara Iungman en haar collega’s van het Barcelona Institute for Global Health in Spanje wilden een schatting maken van de sterftelast die zou kunnen worden toegeschreven aan hitte-eilanden en de sterftelast die zou worden voorkomen door de stedelijke boombedekking in 93 Europese steden te vergroten. Recentelijk publiceerden ze hierover in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Bomen helpen het hitte-eilandeffect te beperken, waarbij de temperaturen in steden hoger oplopen dan in het aanpalende platteland. Dit komt doordat oppervlakken als asfalt en beton warmte absorberen en vasthouden. In sommige gebieden kan het temperatuurverschil tussen steden en nabijgelegen plattelandsgebieden oplopen tot meer dan 4°C. Naarmate de klimaatverandering versnelt, moeten steden zich voorbereiden op steeds extremere hittegolven, zegt Mark Nieuwenhuijsen, onderzoeker van milieueffecten op gezondheid en coauteur van de studie. "Onze stadscentra zijn te heet. We kunnen natuurlijke oplossingen zoals het planten van bomen gebruiken om het hitte-eilandeffect en de daarmee samenhangende sterfte te verminderen."

De gemiddelde boombedekking in Europese steden, dat wil zeggen het oppervlak dat van bovenaf gezien door bomen wordt ingenomen, ligt net onder de 15 procent. Steden als Londen en Barcelona willen deze boombedekking verdubbelen, tot 30 procent, tegen respectievelijk 2030 en 2037. Om het effect daarvan te onderzoeken, keken de onderzoekers naar mortaliteitsgegevens van 93 steden tussen juni en augustus 2015 (beschikbaarheid data heel de EU en een gemiddelde zomer) en combineerden deze met dagelijkse temperatuurstatistieken. Hiermee konden ze vervolgens het aantal hittegerelateerde sterfgevallen over deze periode schatten.

De onderzoekers modelleerden vervolgens het effect van een hogere boombedekking op de temperatuur en het aantal sterfgevallen. Tussen juni en augustus 2015 waren er in de 93 steden 6.700 vroegtijdige sterfgevallen door extreme hitte. Door de boombedekking te verhogen tot 30 procent daalt de gemiddelde hitte-eiland temperatuur met 0,4°C. Deze temperatuurdaling zorgt voor een gemiddelde vermindering van vroegtijdige sterfgevallen met 40 procent (2.644 sterfgevallen).

Dit onderzoek toont de schadelijke effecten van hitte-eilanden en benadrukten de gezondheidsvoordelen van een grotere boomdekking om stedelijke omgevingen te koelen, wat ook zou resulteren in duurzamere en klimaatbestendigere steden.

Bron: The Lancet via NewScientist
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.695
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Re: Steden koelen met groene infrastructuur: een gezondheidseffectbeoordeling van Europese steden

Het lijkt me dat een stadsbestuur groenvoorzieningen moet aanleggen als recreatiegebied voor de hele bevolking, zonder daarbij de sterfte van kwetsbare bejaarden tijdens hittegolven de hoogste prioriteit te geven. Ik zou denken dat een ventilator of airconditioning thuis voor die specifieke groep effectiever is.
Gebruikersavatar
Jorim
Beheer
Artikelen: 0
Berichten: 5.920
Lid geworden op: vr 21 jul 2006, 15:44

Re: Steden koelen met groene infrastructuur: een gezondheidseffectbeoordeling van Europese steden

Natuurlijk, gewoon doen omdat het wonen veel fijner maakt en een ander soort energie kost, maar dit kan een argument zijn om het voor elkaar te krijgen...

Ik vond de temperatuurwinst wel een mooie met 30% groen. 0,4°C met een stdev van 0,2 in een bereik van 0,0°C tot 1,3°C. Maar goed, ik woon in het centrum van Alkmaar en 1,3°C minder op snikhete dagen... Ik teken ervoor :)
Gebruikersavatar
Spica
Artikelen: 0
Berichten: 6
Lid geworden op: di 06 feb 2024, 02:31

Re: Steden koelen met groene infrastructuur: een gezondheidseffectbeoordeling van Europese steden

Vergeet niet dat Nederlanders van netheid houden. Als ergens een paar struiken en bloemen staan dan komt de gemeente met de tractormaaier en maait alles plat. De dood waart door het land.
Netheid is nog steeds troef.
Stel je voor, bomen met bijbehorende vogels en insecten die alles onder schijten.
Dat kan écht niet.
Gebruikersavatar
HansH
Artikelen: 0
Berichten: 4.678
Lid geworden op: wo 27 jan 2010, 14:11

Re: Steden koelen met groene infrastructuur: een gezondheidseffectbeoordeling van Europese steden

Spica schreef: wo 07 feb 2024, 00:09 Vergeet niet dat Nederlanders van netheid houden. Als ergens een paar struiken en bloemen staan dan komt de gemeente met de tractormaaier en maait alles plat.
zolang het aangeleerd is en niet in de genen zit is alles bij te sturen en een kwestie van wennen en aanpassen. Nederlanders hebben voor dat stukje 'aangeleerde denkpatronen' in principe geen andere genen dan niet Nederlanders. De hele historie van de mens was continue aanpassen, dus kan dit er vast wel bij.

Terug naar “Wetenschappelijk Nieuws”