Ik heb gekozen voor een prikkelende titel
Naar aanleiding van dit topic: http://sciencetalk.nl/forum/index.php/topic/197346-middelpuntvliedende-kracht/#entry1045335, raakte ik licht in de war.
Er wordt vermeld dat de wetten van Newton niet standhouden in non-inertiaalstelsels wat intuïtief is: je zit in een optrekkende trein waarin een klein gewichtje aan een touwtje aan het plafond hangt. Ondanks dat ten opzichte van jou het gewichtje 'in rust' is, zie je dat het touwtje met gewichtje niet loodrecht naar beneden hangt, maar wat schuin in het vlak van de rijrichting van de trein.
Maar nu de verwarring; ons zonnestelsel is één grote 'bak' van continu vallende en dus versnellende hemellichamen, de planeten (daaromheen vallen weer manen), kometen en andere hemellichamen. Laat staan ons zonnestelsel in de Melkweg, onze Melkweg die richting Andromeda beweegt en ga zo maar door.
Newton's wetten (met name zijn universele gravitatiewet) verklaren heel goed hoe hemellichamen elkaar aantrekken.
Deze twee stellingen 1) Newton's wetten gelden niet in non-inertiaalstelsels behalve als je inertiaalkrachten introduceert en 2) Newton's wetten houden stand in het non-inertiale zonnestelsel, spreken elkaar tegen.
Waarin ligt hier de crux?