Moderators: jkien, Michel Uphoff
Als men zegt dat het Andromedastelsel, dat op een afstand van ongeveer 2,54 miljoen lichtjaar ligt, over 4 miljard jaar botst op onze Melkweg, betekent zulks dat de lokale snelheid 2,54 miljoen lichtjaar / 4000 miljoen jaar = 0,000635 lichtjaar/jaarProfessor Puntje schreef: ↑za 09 nov 2024, 13:14 Bestaat er binnen de sterrenkunde zoiets als een lokale snelheid van materie?
ChatGpt geeft mij iig gelijk, maar laat maar.Bladerunner schreef: ↑zo 10 nov 2024, 13:29 Het Higgsveld heeft er niets mee te maken. Dat verklaart alleen waarom bepaalde (elementaire) deeltjes massa hebben. De beweging / c.q. snelheid van materie wordt bepaald door de zwaartekracht op een veel grotere schaal dan de reikwijdte van het Higgs boson. (Dat overigens erg onstabiel is en direct vervalt in andere deeltjes).
Het Higgsmechanisme heeft dan weer weinig te maken met "een reikwijdte van het higgsboson". Het Higgsmechanisme wordt immers veroorzaakt door het higgsveld, niet door (reële) higgsbosonen.Bladerunner schreef: ↑zo 10 nov 2024, 13:29 Het Higgsveld heeft er niets mee te maken. Dat verklaart alleen waarom bepaalde (elementaire) deeltjes massa hebben. De beweging / c.q. snelheid van materie wordt bepaald door de zwaartekracht op een veel grotere schaal dan de reikwijdte van het Higgs boson. (Dat overigens erg onstabiel is en direct vervalt in andere deeltjes).
Bij ChatGPT is de juiste vraagstelling nogal belangrijk. De vraag hier is betrekkelijke simpel: bestaat er een lokale snelheid van materie. Maar dan moet je eerst beschrijven wat er met 'lokaal' wordt bedoeld. Mijn antwoord b.v. gaat over het gebied van 100 parsec rond de zon waar materie vergelijkbare snelheden heeft. Maar vervolgens haalt iemand er het Andromeda stelsel erbij dat tot de z.g.n. lokale groep van stelsels behoort. Dat stelsel staat echter veel verder en heeft een totaal andere oorzaak van beweging t.o.v. het gebied rond de zon.Noel schreef: ↑zo 10 nov 2024, 13:45ChatGpt geeft mij iig gelijk, maar laat maar.Bladerunner schreef: ↑zo 10 nov 2024, 13:29 Het Higgsveld heeft er niets mee te maken. Dat verklaart alleen waarom bepaalde (elementaire) deeltjes massa hebben. De beweging / c.q. snelheid van materie wordt bepaald door de zwaartekracht op een veel grotere schaal dan de reikwijdte van het Higgs boson. (Dat overigens erg onstabiel is en direct vervalt in andere deeltjes).
begrijp ik het dan goed dat het higgsveld de elementaire deeltjes massa geeft dus op nano nivo en omdat de zwaartekrachtflappelap schreef: ↑zo 10 nov 2024, 16:23Het Higgsmechanisme heeft dan weer weinig te maken met "een reikwijdte van het higgsboson". Het Higgsmechanisme wordt immers veroorzaakt door het higgsveld, niet door (reële) higgsbosonen.Bladerunner schreef: ↑zo 10 nov 2024, 13:29 Het Higgsveld heeft er niets mee te maken. Dat verklaart alleen waarom bepaalde (elementaire) deeltjes massa hebben. De beweging / c.q. snelheid van materie wordt bepaald door de zwaartekracht op een veel grotere schaal dan de reikwijdte van het Higgs boson. (Dat overigens erg onstabiel is en direct vervalt in andere deeltjes).
Het higgsveld (de vacuumwaarde ervan) kan voor zover ik weet de expansie van het heelal ook niet verklaren.
1 Ja,kun je het zien, maar...HansH schreef: ↑ma 11 nov 2024, 13:381 begrijp ik het dan goed dat het higgsveld de elementaire deeltjes massa geeft dus op nano nivo en omdat de zwaartekrachtflappelap schreef: ↑zo 10 nov 2024, 16:23Het Higgsmechanisme heeft dan weer weinig te maken met "een reikwijdte van het higgsboson". Het Higgsmechanisme wordt immers veroorzaakt door het higgsveld, niet door (reële) higgsbosonen.Bladerunner schreef: ↑zo 10 nov 2024, 13:29 Het Higgsveld heeft er niets mee te maken. Dat verklaart alleen waarom bepaalde (elementaire) deeltjes massa hebben. De beweging / c.q. snelheid van materie wordt bepaald door de zwaartekracht op een veel grotere schaal dan de reikwijdte van het Higgs boson. (Dat overigens erg onstabiel is en direct vervalt in andere deeltjes).
Het higgsveld (de vacuumwaarde ervan) kan voor zover ik weet de expansie van het heelal ook niet verklaren.
kromming van de ruimtetijd veroorzaakt tgv massa, dus op die manier feiteljk het effect van het higgsveld doorgegeven wordt naar grote afstanden?
2 als het higgsveld er niet was gewest dan hadden we ook geen ruimtetijd kromming gehad want dan was er geen massa geweest om ruimtetijd kromming te veroorzaken.