ukster schreef: ↑vr 17 jan 2025, 21:01
Het fundamentele probleem is dat een puur retardatie-effect in klassieke gravitatie leidt tot niet-behoud van energie en impuls
Het korte antwoord is dus: nee, de precessie kan niet bevredigend worden verklaard vanuit klassieke gravitatie met eindige voortplantingssnelheid.
in het oorspronkelijke topic waar dit topic een afsplitsing van is was ik daarop verder gegaan.
viewtopic.php?p=1189621#p1189621
nog maar even opnieuw dan om het in het juiste topic te krijgen:
puur retardatie-effect in klassieke gravitatie leidt tot niet-behoud van energie en impuls. mijn oplossing daarvoor is aan te nemen dat de ruimte vanuit het perspectief van de massa gaat roteren zodat de zwaartekracht vectoren weer in de zelfde richting wijzen. dat is immers een eis en gaat de natuur dan blijkbaar aan voldoen via de rotatie of kromming hoe je het wilt noemen.
- rotatie_fz 89 keer bekeken
linker plaatje is standaard newton
daarbij heb je bv de snelheid van mercurius V die om een stilstaande zon heen draait (plaatje A)
maar nu ga je het effect van voortplanting van de zwaartekracht erbij betrekken.
daarbij zie je vanuit mercurius dat de zon in tegenovergestelde richting gaat en je zelf stil denkt te staan (trein effect zoals in vorige bericht genoemd) effect is dan dat je de zon ziet staan op een positie in het verleden (plaatje B) alleen heb je dan het probleem dat actie en reactie niet meer klopt, dus krijg je een foute baan en spiralisatie van mercurius naar de zon toe.
Dus blijkbaar is de ruimte rond mercurius vervormd tgv de zwaartekracht van de zon zodanig dat actie en reactie blijft gelden. Dat kan alleen maar als je aanneemt dat de ruimte geroteerd is als mercurius beweegt. Je roteert dus de ruimte op de plek van mercurius zodat de zwaartekracht vectoren van zowel mercurius als de zon weer recht naar elkaar wijzen. omdat de zon niet beweegt hoef je voor de zon niks te roteren.
maar het effect is nu dat de ruimte geroteerd is en dat die rotatie sterker is als mercurius sneller beweegt ,dus dat is als mercurius het dichtst bij de zon staat. Datzelfde effect is ook wat in de ART optreedt en je in sommige filmpjes kan zien als ze de ellipsbaan op papier tekenen en dan met de schaar een knipje geven en de baan roteren.
dus dat verklaart dat er perihelium precessie gaat optreden bij ellips banen en niet bij cirkel banen, immer bij cirkelbanen heb je over de hele baan dezelfde rotatie van de ruimte dus zie je over een heel rondje van de baan niets van.